FOTO: Situácia na Záhorí sa prudko zhoršila: STUPAVA vyhlásila 3. stupeň povodňovej aktivity

Veronika Salayová

Situácia na Záhorí je po dnešnej noci veľmi vážna až kritická. Mesto Stupava o polnoci vyhlásila 3. stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplavenú mnohých lokalít.

Noc bola na Záhorí rušná a v niektorých miestach až kritická. Za posledných 12 hodín spadlo na Záhorí od 20 do 77 mm zrážok, ktoré sa postarali o prudký nárast vodných tokov.

Priamo v Stupave nie je oficiálna zrážkomerná stanica, ale v okolitých lokalitách spadlo do 60 mm zrážok. Amatérske zrážkomerné stanice naznačujú, že v Stupave mohlo spadnúť až vyše 70 mm zrážok za posledných 12 hodín.

Viaceré potoky nezvládli nápor množstva vody a vyliali sa z brehov. Rovnako tak ani pôda už nemá kapacitu absorbovať zrážky, tak dochádza k početným zaplaveniam. 

 

V Stupave je situácia veľmi vážna

Čo sa týka Záhoria, tak zrejme najhoršie je na tom mesto Stupava, ktoré sa už včera večer a v noci ocitlo v mimoriadne vážnej situácii a vedenie mesta muselo na tento kritický stav zareagovať. 

„Na základe zasadnutia mestskej povodňovej komisie, vyhlásil primátor na území mesta Stupava III. stupeň povodňovej aktivity od 15.9.2024, 00:00 h. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy. Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta,“ informuje mesto Stupava na sociálnej sieti. 

Z dôvodu mimoriadne zhoršenej povodňovej situácie platí okrem iného v meste Stupava aj prísny zákaz vstupu do všetkých parkov v meste až do odvolania. Tento zákaz sa týka Kaštieľskeho parku, Malého parku aj Veľkého parku.

 

Vedenie mesta sa včera večer ponúkalo svojim obyvateľom vrecia s pieskom. „Vrecia s pieskom sú už dostupné pre občanov Stupavy, ktorí ich nevyhnutne potrebujú na verejnom detskom ihrisku medzi bytovými domami na ulici Hlavná - Janka Kráľa, oproti kotolni a tiež na Barónovom. Piesok aj vrecia postupne dopĺňame,“ informovalo mesto. 

Nočné fotografie z mesta ukazujú, aké je situácia v tomto meste vážna. Pozrite si ich v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd