Situácia je vážna. Povodne sú isté. Vodohospodári už vypúšťajú priehrady

Peter Minárik

Našu oblasť čakajú rozsiahle povodne, ktoré môžu patriť k tým najhorším za uplynulé roky. Aj nočné behy numerických modelov naďalej nevylúčili nebezpečnú situáciu a vodohospodári sa už pripravujú na opatrenia.

Našu oblasť čakajú extrémne zrážky, ktoré sú už takmer isté. Pred veľmi nebezpečnou situáciou varujú nemeckí aj českí meteorológovia, ktorí však oficiálny brífing k nebezpečnej situácii vydajú až v najbližších hodinách. Na vlnu výdatných dažďov sa pripravujú aj vodohospodári, ktorí začali vypúšťať u našich susedov priehrady.

Tlaková níž prinesie isté povodne

Už počas leta sme vás informovali, že teplota vody v Stredozemnom a v Jadranskom mori dosahuje extrémne hodnoty. Na začiatku septembra dokonca na severe Chorvátska zaznamenali teplotu vody cez +30 °C, čo sa nikdy v histórii nestalo.

Veľmi teplé more v tejto oblasti má veľký vplyv na poveternostnú situáciu aj v našej oblasti. Teplá voda je totiž zásobárňou obrovskej energie, ktorá sa do atmosféry dostáva prostredníctvom odparujúcej sa vody. Odpar vody sa zvyšuje v jesenných obdobiach, kedy nad teplý Jadran a Stredomorie nateká chladnejší vzduch, čo sa stane aj teraz.

 

Od severu začína nad našu oblasť prúdiť studený, pôvodom arktických vzduch, ktorý sa dostane až nad teplé vody Jadranu a Stredomoria. Tým sa zvýši vlhkosť v atmosfére, čo badať už na práve sa prehlbujúcej tlakovej níži v oblasti severného Jadranu. Tá bude až do konca tohto týždňa ovplyvňovať počasie v celej našej oblasti a prinášať k nám bude skutočne extrémne zrážky.

Paradoxne sucho, ktoré sme mali v uplynulých dňoch, situáciu ešte zhorší. Pôdna vlhkosť je veľmi nízka a povrchová vrstva pôdy je veľmi tvrdá. Výdatné zrážky tak pomerne rýchlo stečú do povodia. Pôda, samozrejme, postupne veľa zrážok absorbuje, no množstvo zrážok, ktoré sa očakáva bude také extrémne, že to pôda neudrží a od soboty budeme zaznamenávať prudké vzostupy vodných hladín v mnohých krajinách.

Spadne veľké množstvo zrážok

Výdatne začne pršať už dnes večer, a to najskôr v Alpách. Do zajtrajšieho rána sa postupne zrážky rozšíria nad Česko, Rakúsko a zajtra predpoludním začne pršať aj na krajnom západe.

Zrážky sa budú postupne rozširovať a piatok by mal priniesť výdatný lejak od juhovýchodného Poľska, naprieč Slovenskom, Moravou, Rakúskom až po Alpy. Podľa aktuálnych predpovedí by do nedeľňajšieho poludnia mohlo spadnúť plošne až do 150 mm zrážok.

Meteorológovia však varujú pred lokálne výdatnejšími zrážkami. Tie sa očakávajú predovšetkým na severovýchode Česka, v oblasti Beskýd, Jeseníkov a na severných stranách Álp. Prejaví sa silný náveterný efekt a na severných a severovýchodných stranách týchto hôr môže spadnúť lokálne až okolo 300 až 400 mm zrážok.

očakávané úhrny zrážok
očakávané úhrny zrážok

Vodohospodári sa pripravujú na povodne

Nemeckí a českí meteorológovia už informovali vodohospodárov o blížiacej sa nebezpečnej situácii a tí už vzhľadom na to, že nič nenasvedčuje výraznejšej zmene, začali vypúšťať vodné priehrady, aby tie zachytili extrémne množstvo zrážok. Ak by sa potvrdili aktuálne predpovede, tak spadnúť by mohlo viac zrážok ako v roku 2013, ktorý priniesol historickú až tisícročnú povodeň.

 

Najohrozenejšie sú aktuálne povodia riek Odra a Dunaj. Nad Slovensko sa môže jedna povodňová vlna dohnať z Moravy a druhá z Álp. V situácii však stále panuje priestorová neistota, ktorá sa ešte bude upresňovať.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Pred nástrahami počasia vás ochráni kvalitné poistenie. Získajte teraz vďaka iMeteo.sk ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia nehnuteľností. Vyplňte nezáväzný formulár a zistite, či je vaša nehnuteľnosť dobre chránená.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd