Silný vietor vyvrátil už niekoľko stromov. Večer ešte naberie na intenzite

Silný vietor vyvrátil už niekoľko stromov. Večer ešte naberie na intenzite
Peter Minárik

Od ranných hodín sužuje Slovensko vietor, ktorý už vyvrátil niekoľko stromov. Vo večerných hodinách by však nárazový vietor mal naberať na intenzite a to predovšetkým na juhozápade Slovenska.

V ranných hodinách začal na našom území silnieť vietor. Súvisí to s tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva cez Britské ostrovy smerom nad Severné more a potom nad Škandináviu. Túto tlakovú níž pomenovali nemeckí meteorológovia CONSTANZE.

Práve Constanze dnes prináša do Európy silnejší, nárazový vietor. Najsilnejší vietor fúka na pobreží Severného mora a v oblasti Lamanšského prielivu, kde poryvy vetra dosahujú až 100 km/h.

Najsilnejší vietor je na horách

Vietor je však silný od ranných hodín aj na Slovensku. Najsilnejší vietor sme zatiaľ zaznamenali v nižších polohách s nárazmi okolo 55 km/h. 

 
 

Výraznejšie však fúka v horských oblastiach, kde poryvy vetra prekračujú aj 70 km/h. Zatiaľ najsilnejšie poryvy vetra boli zaznamenané na hrebeňoch Vysokých aj Nízkych Tatier. Chopok aj Lomnický štít hlásia zhodne maximálne poryvy vetra s rýchlosťou 105 km/h.

Vietor nateraz spôsobil škody predovšetkým na horách, kde vyvrátil niekoľko stromov. Spadnutý strom dočasne skomplikoval aj dopravu pri stúpaní na Čertovicu.

spadnutý strom pri stúpaní na Čertovicu
spadnutý strom pri stúpaní na Čertovicu, foto: Sme šoféri z povolania a pomáhame si navzájom Officiál Fanpage

Vietor večer naberie na sile

Po 21:00 však vietor na našom území naberie druhý dych a začne silnieť.

Nepríjemný vietor sa očakáva v juhozápadných okresoch Slovenska, kde môžu poryvy vetra atakovať rýchlosť až 75 km/h. Vietor opäť naberie na sile aj na hrebeňoch hôr.

 

Vietor by mal na našom území slabnúť v priebehu zajtrajšieho rána.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd