Silnejšie zemetrasenie v Chorvátsku cítili aj u našich susedov

Silnejšie zemetrasenie v Chorvátsku cítili aj u našich susedov
Ema Bazhaykin

Chorvátsko zasiahlo dnes ráno zemetrasenie s magnitúdou 4,5 s epicentrom na severe krajiny. Silné otrasy pocítili aj obyvatelia na juhozápade Maďarska.

Chorvátsko dnes zasiahlo zemetrasenie, o čom informovalo Európske stredomorské seizmologické centrum. Podľa neho k nemu došlo dnes o 8:43 h nášho času.

Sila zemetrasenia sa najskôr udávala na úrovni 4,6 magnitúdy, neskôr sa hovorilo 3,9. Podľa aktuálnych údajov napokon išlo o zemetrasenie s magnitúdou 4,5.

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 6 km. Išlo teda o plytké zemetrasenie, ktoré je na Zemi najčastejšie.

Epicentrum sa nachádzalo 69 km severovýchodne od Záhrebu. Približne 11 km juhovýchodne od epicentra sa nachádza mesto Prelog, v ktorom žije okolo 4 300 obyvateľov. Podľa svedkov trvali otrasy 5 až 6 sekúnd. V  oblasti však zatiaľ nie sú hlásené väčšie škody. 

 

Zemetrasenie cítili aj v Maďarsku

Zemetrasenie s magnitúdou 4,5 zaznamenali v utorok ráno na severe Chorvátska. Podľa agentúry MTI otrasy zeme pocítili aj obyvatelia Zalianskej stolice na juhozápade Maďarska, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Seizmologické observatórium Radóa Kövesligethyho uviedlo, že k zemetraseniu došlo o 08:43 h. Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Koprivnica, zhruba 15 kilometrov od maďarských hraníc.

V prvej polhodine po zemetrasení zareagovali obyvatelia miest Zalaegerszeg, Pécs, Őrtilos, Nagykanizsa, Kaposvára, Szekszárda, Komló a Marcali.

 

Hovorca riaditeľstva Úradu civilnej ochrany Zalianskej stolice Zsolt Kósi povedal, že na maďarskej strane zatiaľ neboli hlásené žiadne materiálne škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Zajtra
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd