Silné otrasy v Japonsku vyvolávajú strach. Odborníci sa obávajú „megazemetrasenia"

Silné otrasy v Japonsku vyvolávajú strach. Odborníci sa obávajú „megazemetrasenia"
Veronika Sádovská

Japonsko včera zasiahli dve silné zemetrasenia, pri ktorých sa zranilo osem ľudí. Odborníci sa ale obávajú blížiaceho sa „megazemetrasenia". Japonský premiér v tieto dni zrušil svoje zahraničné cesty.

Japonsko je opäť v centre pozornosti kvôli sérii seizmických udalostí s vysokou intenzitou, ktoré otriasajú krajinou. Včera krajinu zasiahli dve silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré zasiali strach medzi obyvateľstvo a spôsobili najmenej 8 zranení.

Obavy už vyjadrili aj odborníci, ktorí sa obávajú príchodu „megazemetrasenia", zemetrasenia katastrofických rozmerov, ktoré by mohlo spôsobiť bezprecedentnú devastáciu.

Japonský premiér Fumio Kišida sa rozhodol zrušiť plánovanú diplomatickú cestu do Strednej Ázie. Kišida, ktorý mal odcestovať do Kazachstanu, Uzbekistanu a Mongolska, povedal: „Ako premiér s najvyššou zodpovednosťou za krízový manažment som sa rozhodol, že by som mal zostať v Japonsku najmenej týždeň." Rozhodnutie odráža vážnosť situácie, pričom obyvateľstvo vyjadruje rastúce znepokojenie po výstrahe vydanej Japonskou meteorologickou agentúrou (JMA).

 

Odborníci sa obávajú silného zemetrasenia

Zemetrasenia, ktoré sa vyskytli pri južnom ostrove Kjúšú, spôsobili menšie škody. Našťastie neboli hlásené žiadne vážne škody. Agentúra pre zvládanie požiarov a katastrof však potvrdila, že 8 ľudí bolo zranených, najmä v dôsledku spadnutých predmetov.

Napriek zdanlivému pokoju nie sú odborníci ani zďaleka upokojení. Japonsko, ktoré sa nachádza v jednej zo seizmicky najaktívnejších oblastí na svete, má 70% šancu, že ho v najbližších 30 rokoch zasiahne megazemetrasenie. Toto zemetrasenie, ktoré by mohlo mať pôvod v rozsiahlej priekope Nankai pri východnom Japonsku, by mohlo dosiahnuť magnitúdu 8 alebo dokonca 9 s ničivými následkami pozdĺž tichomorského pobrežia krajiny. Prognózy naznačujú riziko približne 300 tisíc mŕtvych a rozsiahle deštrukcie.

 

Ničivé zemetrasenia v histórii

Seizmická história priekopy Nankai je znepokojujúca. V minulosti sa vyskytli veľké zemetrasenia, často vo dvojiciach, s vysokou magnitúdou. Medzi najznámejšie patrí to z roku 1707, ktoré do roku 2011 držalo rekord ako najsilnejšie, aké bolo kedy v Japonsku zaznamenané. Táto seizmická udalosť spôsobila poslednú erupciu hory Fudži. Nasledujúce zemetrasenia sa vyskytli v rokoch 1854, 1944 a 1946.

Už začiatkom roka 2024 zasiahlo polostrov Noto na pobreží Japonského mora zemetrasenie s magnitúdou 7,6, ktoré si vyžiadalo 318 mŕtvych a rozsiahle škody na budovách a infraštruktúre. Táto udalosť ešte viac vyvolala obavy z možného bezprostredného megazemetrasenia.

Situácia v Japonsku je napätá, stále živá je spomienka na zemetrasenie s magnitúdou 9 z roku 2011, ktoré spôsobilo cunami a jadrovú katastrofu vo Fukušime, ktorá spôsobila smrť 18 500 ľudí. Dnes je krajina lepšie pripravená ako kedykoľvek predtým, ale hrozba novej kataklizmy je reálna a núti všetkých zachovať si ostražitosť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
22 °C / 8 °C
Oleg
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Zamračené
21 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
20 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
15 °C / 2 °C
Jolana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd