Silné búrky v Česku: Hasiči zaznamenali stovky výjazdov. Obmedzená je aj železničná doprava

Dominik Cenkner

Česko v nedeľu zasiahli silné búrky s krupobitím. Hlavne vo východnej časti republiky sa môžu vyskytovať až do večera. Hasiči v tejto súvislosti informovali o tom, že zaznamenali stovky výjazdov. Búrky sa teraz pomaly dostávajú na Slovensko.

Studený front priniesol do Česka búrky, ktoré boli miestami veľmi silné. Objavili sa aj supercely s väčšími krúpami a výdatnými prívalovými zrážkami. Na väčšine územia s výnimkou západných Čiech platí zhruba od poludnia do polnoci výstraha ČHMÚ ako pred týmito búrkami, tak pred vysokými teplotami. Informuje o tom spravodajská televízia CT24.

V Juhomoravskom kraji hasiči zatiaľ vyšli k deväťdesiatim zásahom súvisiacim s počasím, uviedli na sieti X pred siedmou hodinou večer. Najčastejšie riešia popadané stromy, ale aj odstraňovanie nebezpečných stavov a čerpanie vody. Napríklad v Dolných Lúčkach zasahovali pri poškodenej streche telocvične. „Najviac práce je na Brnensku, Blanensku a Vyškovsku. Na Vyškovsku ide predovšetkým o čerpanie vody, a to hneď niekoľkokrát v Ivanoviciach na Hanej,“ napísali hasiči.

Problémy sú v kraji aj na koľajniciach, podľa webu Českých dráh stojí premávka na trati 250 v úseku Tišnov - Rikonín kvôli poruche zabezpečovacieho zariadenia po búrke. V úseku je zavedená náhradná autobusová doprava.

 

Stovky výjazdov na Vysočine

Na Vysočine mali hasiči kvôli búrkam okolo stovky výjazdov, najčastejšie odpratali spadnuté stromy z ciest na Třebíčsku. Prívalové dažde tiež zaplavili niekoľko pivníc v obci Lipník pri Hrotoviciach na Třebíčsku, väčšie množstvo vody sa tam dostalo aj na cesty. Podľa informácií ČT na mieste zasahovali tri jednotky hasičov. Vo Veľkej Bíteši búrka zničila strechu päťposchodového domu, ktorá spadla na niekoľko zaparkovaných áut. Obyvatelia niektorých bytov boli evakuovaní.

Okrem Třebíčska najčastejšie zasahovali na Žďársku. Kvôli stromu vyvrátenému stromu na trať nejazdia vlaky medzi stanicami Náměšť nad Oslavou a Studenec. České dráhy tam nasadili autobusy, informovali na svojom webe. Ide o trať medzi Jihlavou a Brnom. Prevádzka by tam mala byť obnovená okolo 21:00.

Hasiči v Moravskosliezskom kraji do 18.00 h vyšli celkom k šiestim desiatkam udalostí spojených so silným vetrom. Najviac udalostí zatiaľ evidujú v okrese Frýdek-Místek. „Väčšinou išlo o popadané stromy a polámané vetvy,“ napísali na sieti X. Na Bruntálsku utrpeli zranenie traja ľudia po tom, čo na ich auto spadol strom, ktorý zrejme zlomil silný vietor. Jeden z cestujúcich mal ťažké poranenia a záchranári ho museli oživovať. Viac sme o tom informovali v tomto článku.

V Královohradeckom kraji búrky lámali stromy a vetvy, ktoré miestami komplikovali cestnú premávku. Za nedeľné popoludnie mali hasiči vyše tridsať výjazdov. Najzložitejšia situácia bola na Rychnovsku. Napríklad popoludní pád stromu na ceste v Dobruške, v mestskej časti Pulice, poničil elektrické vedenie. Cesta bola neprejazdná. Hasiči odstraňovali popadané stromy a vetvy aj z cesty v obci Snežné, Rokytnici v Orlických horách alebo v Skuhrove nad Bělou, v časti Svinná.

Ivanovice na Hané
Ivanovice na Hané, x.com/@hzsjhm

Aktuálna situácia s búrkami

Búrky v týchto chvíľach postupujú z Moravy ďalej na severovýchod. Dostávajú sa tak na Považie a Kysuce.

Búrlivo je aj na Záhorí, kde sa k nám dostali búrky z Rakúska. Zatiaľ našťastie nemáme hlásené väčšie škody či problémy.

Zatiaľ tak so sebou prinášajú najmä ochladenie. Teploty napr. na Záhorí v priebehu hodiny či dvoch klesli aj o 10 °C.

 

Na záver len dodáme, že celú situáciu pozorne sledujeme. K dispozícii vám je náš textový live prenos. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 10 °C
Patrik
Zajtra
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd