Silné búrky udreli aj v Poľsku. Hasiči majú plné ruky práce

Dominik Cenkner

Záver pracovného týždňa sa nesie v znamení búrok nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Rovnako ako u nás, aj tam sú búrky sprevádzané lejakmi, ktoré spôsobujú bleskové povodne. Pod vodou sa ocitlo aj viacero miest v Poľsku.

Počasie je v susednom Poľsku už od štvrtka veľmi nestále. V častiach Západného Pomoranska nemá elektrinu niekoľko tisíc odberateľov a hasiči od piatkového rána zasahovali desiatky krát. Cesty v Gdansku boli v dôsledku silných zrážok zaplavené.

V piatok sa cez veľkú oblasť Poľska prehnali búrky, miestami prudké. Husto prší, padajú aj krúpy a fúka silný vietor. Ústav meteorológie a vodného hospodárstva vydal v súvislosti s búrkami výstrahy pre celú krajinu. Platí tam aj výstraha z Vládneho bezpečnostného centra.

Ľudia bez elektriny v Západnom Pomoransku

V Západopomorskom vojvodstve vykonali hasiči v piatok od 8. do 15. hodiny 85 zásahov v súvislosti s búrkami. Hasiči pracovali na odčerpávaní vody zo zatopených pivníc a odstraňovaní popadaných stromov či konárov.

 

Najviac žiadostí, 17, bolo v Štetíne a Goleniówe. Až 10 zásahov mali v Stargarde. Informoval o tom službukonajúci dôstojník v Pokrajinskom stredisku krízového riadenia v Štetíne.

Búrky spôsobili škody aj na elektrických sieťach. Podľa WCZK v západnej časti vojvodstva nemá elektrinu 5 800 zákazníkov, najmä v Goleniówe a okolí. V časti vojvodstva Koszalin zostáva bez elektriny približne 400 domácností.

Prevádzkovatelia – Enea a Energa – informujú, že poruchy majú odstraňovať v piatok, no až neskoro večer keď búrky doznejú.

Hasiči majú od štvrtka plné ruky práce

Od štvrtkového popoludnia zaznamenali v Poľsku celkovo 330 zásahov. Situácia sa zlepší až s príchodom nočných hodín.

 

Na záver len pripomenieme, že situáciu s búrkami sledujeme LIVE v našom textovom prenose. Ten je k dispozícii na našej hlavnej stránke, resp. stačí kliknúť > > > TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd