Silné búrky sa už ženú smerom ku nám. Už o pár hodín udrú aj u nás

Peter Minárik

Horúčavy odštartovali aj na našom území, no vlnu búrok máme ešte len pred sebou. Tá sa však predsalen dovalí aj na naše územie, pričom prvé búrky sa na našom území očakávajú už o niekoľko hodín. 

Slovensko zažíva prvú vlnu horúčav a ako to býva pomerne bežné, tak po vlne horúčav prídu na naše územie aj búrky. Tie by mohli byť aj nebezpečné, pričom sa očakávajú už o niekoľko hodín.

Slovensko najskôr rozpáli Slnko

Dnes sme na našom území mali prvú skutočne plošnejšiu vlnu horúčav a počas zajtrajšieho dňa bude ešte o čosi teplejšie. Teploty sa na hodnoty okolo +30 °C dostanú na viacerých miestach a na juhozápade sa môžu dostať až k +34 °C.

Dnes sme zároveň varovali, že príjemné teploty nás rozhodne nečakajú. Vplyvom vlhkosti totiž bude nepríjemne dusno a dusné počasie prospieva aj búrkam.

Búrky sa už blížia

Počasie v západnej Európe a nad Nemeckom ovplyvňuje vlniaci sa studený front. Na ňom vznikajú búrkové vlny. Jedna vlna búrok dnes zasiahla Francúzsko a aktuálne sa ženie cez Nemecko.

Tieto búrky by v nočných hodinách mohli postúpiť cez Česko nad Moravu, kde budú slabnúť. Zajtra, predpoludním by sa toto rozpadnuté pole zrážok malo nachádzať na severnej Morave a pred našim by malo opäť silnieť.

Prvé búrky sa na našom území očakávajú už okolo poludnia a prísť by mali najskôr na severné Slovensko. Postupovať budú smerom k juhovýchodu a počas popoludnia búrky zasiahnu predovšetkým východnú polovicu nášho územia.

Búrky budú sprevádzané krúpami a prívalovými zrážkami. Ojedinele by mali byť búrky na východe nášho územia aj silnejšie.

Na západnom Slovensku bude zatiaľ prevládať slnečné a veľmi teplé počasie, no búrky sa tu zajtra taktiež očakávajú. Dorazia však až v druhej vlne.

Na západ udrú búrky večer

Po horúcom dni príde vo večerných hodinách na západné Slovensko vlna búrok z Rakúska a z Moravy. Prvé búrky by mali prísť okolo 20:00 a do polnoci sa rozšíria nad viaceré miesta západného Slovenska.

Búrky na západe budú okrem prívalových zrážok sprevádzané aj silným nárazovým vetrom, ktorý môže byť veľmi nebezpečný. Ďalšie informácie prinesieme v závislosti od vývoja v nadchádzajúcich hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd