Silné búrky prídu už dnes. V týchto oblastiach to začne. Čo čaká Slovensko?

Silné búrky prídu už dnes. V týchto oblastiach to začne. Čo čaká Slovensko?
Veronika Salayová

Našu oblasť nečakajú dnes len horúčavy, ale aj silné búrky. U našich najbližších susedov sa už pripravujú na silné búrky. Aká bude situácia u nás?

Horúci vzduch pôvodom z Afriky už k nám začal prúdiť z juhozápadu už od včerajšieho dňa. Tento prílev sa postará o horúci víkend s teplotami počas soboty a nedele do +33 °C.

Dnešnú situáciu však v západnej a čiastočne aj v strednej Európe skomplikuje príchod studeného frontu zo západu, ktorý bude postupovať naším smerom.

Dnes sa tak pri postupe tohto frontu budú tvoriť jednotlivé vlny búrok, ktoré to budú mať namierené k nám. Na silné búrky upozorňuje aj služba ESTOFEX. 

varovania pred búrkami
varovania pred búrkami, zdroj: ESTOFEX

Búrky začnú vznikať už dnes v podvečerných hodinách, pričom najskôr sa budú tvoriť v Nemecku, kde už meteorológovia vydali výstrahy 2. stupňa. V sobotu vo večerných hodinách by sa mal sformovať búrkový systém, ktorý bude siahať od západného Rakúska naprieč celým Českom až nad nemecko-poľské pohraničie.

 

Česko sa pripravuje na príchod silných búrok

V Českej republike budú búrky sporadicky aj silné. Energie bude dostatok, ale tentoraz nepôjde o extrémne hodnoty CAPE ako minulý týždeň. Pri búrkach sa môžu vyskytnúť nárazy vetra do 80 km/h, prívalové zrážky s úhrnom do 30 mm a lokálne aj krupobitie.

Niektoré simulácie prediktívnych modelov predpokladajú aj možnosť vytvorenia lineárneho multicelárneho systému. V Česku sú už v platnosti aj výstrahy týkajúce sa celej západnej a centrálnej časti krajiny.

výstrahy pred búrkami
výstrahy pred búrkami, zdroj: ČHMÚ

Následne by búrkový systém mal večer a v noci zo soboty na nedeľu na Morave slabnúť. Znamená to, že tento búrkový systém nás minie, resp. zastaví sa na Morave, prípadne v pohraničných oblastiach medzi Českom a Slovenskom.

Večer a v noci sa búrky na Slovensku ešte neočakávajú, môžu sa však objaviť slabšie prehánky. Búrky by tu mali pretrvávať v noci zo soboty na nedeľu a postupne zaniknú.

 

Nedeľňajšia situácia už však bude iná, keďže studený front postúpi bližšie k nášmu územiu a búrky tak už udrú aj u nás. Búrky v nedeľu čakajte najmä na severe a západe Slovenska, pričom treba počítať so zosilneným vetrom a lokálne aj s menším krupobitím. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd