SILNÉ búrky DNES opäť udrú. V tejto časti Slovenska budú veľmi intenzívne

SILNÉ búrky DNES opäť udrú. V tejto časti Slovenska budú veľmi intenzívne
Peter Minárik

Po nočných búrkach čaká dnes naše územie ďalšia vlna búrok, ktorá by mohla byť ešte intenzívnejšia ako tá včerajšia. Búrky dnes hrozia na celom našom území, no v jednej časti Slovenska hrzia mimoriadne nebezpečné sprievodné javy.

Slovensko počas dnešného dňa čaká ďalšia vlna veľmi intenzívnych búrok. Nad našou oblasťou sa totiž situácia príliš nemení.

Počasie je pod vplyvom studeného frontu, ktorý sa nad našou oblasťou vlní a na tomto fronte vznikajú jednotlivé vlny búrok, ktoré sú lokálne aj intenzívne. Zároveň však do našej oblasti aj naďalej prúdi teplejšia a vlhšia vzduchová hmota od juhozápadu.

Počas dnešného dňa nás čaká podobná situácia, akú sme zažívali v priebehu včerajšieho dňa. Dopoludnia bude dochádzať k prehrievaniu a k lablizácii vzduchu a počas popoludnia budú v tomto labilnom vzduchu vznikať búrky.

 

Najskôr čakajú intenzívne búrky východné Slovensko a k večeru sa najintenzívnejšie búrky očakávajú na juhozápade.

Búrky na celom území, no na časti Slovenska intenzívne

Nad strednou Európou sa dnes sformuje niekoľko vĺn búrok. Konkrétne na našom území začne vznikať v oblasti hôr najskôr kopovitá oblačnosť, ktorá bude prerastať do prehánok a búrok.

Búrky hrozia najskôr predovšetkým v horských oblastiach stredného a východného Slovenska.

Vývoj naznačuje, že nad Prešovským krajom a v oblasti Gemera budú vznikať silnejšie búrky, ktoré môžu rýchlo prerásť až do superciel.

Tie by sa následne mali presúvať cez východné Slovensko smerom nad Ukrajinu. Najintenzívnejšie búrky dnešného dňa, ktoré môžu prinášať krúpy s priemerom niekoľkých centimetrov a nebezpečné javy, ako downburst sa teda vyskytnú na východe Slovenska.

očakávaný výskyt búrok na dnešný deň
očakávaný výskyt búrok na dnešný deň
 

Veľmi silné búrky dnes čakajú východ, no ani západ by nemal zostať bez búrok. Tu nás však bude zaujímať predovšetkým vývoj nad Rakúskom, odkiaľ sa postupne búrky dostanú aj nad západné Slovensko.

Riziko veľmi silných búrok je v druhej polovici popoludnia a k večeru aj v Podunajskej nížine.

Naše územie tak silné búrky neminú ani počas dnešného dňa. Najskôr sa na ne pripravte na východnom Slovensku a v druhej polovici popoludnia na západe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 6 °C
Zdenka
Zajtra
Občasný dážď
25 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Skoro jasno, búrky
24 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Prehánky
23 °C / 8 °C
Edita
Piatok
Prehánky
20 °C / 6 °C
Cyprián
Sobota
Dážď
18 °C / 3 °C
Václav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd