Šialené VIDEO: Počas búrok sa vyvrátil na stranu celý vlak. Ešte sa nevie, čo presne to spôsobilo

Dominik Cenkner

Štvrtok priniesol do západnej Európy množstvo búrok. K zaujímavej situácii došlo v Taliansku, kde sa na stranu vyvrátil celý vlak. Odborníci sa snažia zistiť, čo presne to spôsobilo.

Pod veľké množstvo búrok západne od Slovenska sa podpísal postupujúci studený front. Prvé problémy s počasím začali vznikať už v ranných hodinách na severe Talianska.

Intenzívne zrážky na mnohých miestach spôsobili bleskové povodne. Pod vodou sa ocitlo množstvo miest. Vyskytol sa tam aj jav, ktorý sa udeje raz za 300 rokov.

Nepriaznivé počasie zasiahlo región takmer na rok presne. Pred rokom tam rozsiahle záplavy pripravili o život viac ako 15 ľudí a spôsobili značné škody.

 

Našťastie vo štvrtok obete hlásené neboli. Pri zrážkových úhrnoch v stovkách mm je to priam zázrak.

Celý vlak sa vyvrátil na stranu

K obrovskému nešťastiu takmer došlo v talianskej obci Borgo Mantovano. Počas búrok sa tam na stranu prevrátil takmer celý nákladný vlak.

Ako uviedol starosta na sociálnej sieti Facebook, „za svoje pôsobenie som nič také ešte nevidel. Musel to byť naozaj silný vietor.“

Dodal, že škody sú viditeľné aj na okolitých domoch. Živel pustošil všetko čo mu stálo v ceste, z niekoľkých domoch strhol aj celé strechy. Voda zas zaplavila ulice a pivnice rodinných domov.

Ešte sa nevie, čo to spôsobilo

Odborníci sa teraz aj na základe škôd snažia prísť na to, čo konkrétne sa o rozsiahle škody pričinilo. V tejto súvislosti sa spomína tornádo či downburst.

Meteorologické javy tornádo a downburst sú dva z najvýznamnejších a najdeštruktívnejších atmosférických úkazov, ktoré sa vyskytujú na našej planéte. Hoci sú si v niektorých aspektoch podobné, majú odlišné príčiny a prejavy.

Tornádo je silne rotujúci stĺp vzduchu, ktorý sa spája s kumulonimbusovým oblakom a dosahuje zemský povrch. Tornáda sú známe svojou schopnosťou spôsobiť rozsiahle škody v dôsledku extrémne vysokých rýchlostí vetra a nízkeho tlaku vzduchu vo vnútri víru. Môžu sa vyskytovať samostatne alebo ako súčasť väčších búrok a sú často sprevádzané bleskami, silným dažďom a krúpami.

Downburst, na druhej strane, je silný prúd vzduchu, ktorý sa rýchlo pohybuje smerom nadol a von z búrkového oblaku. Keď tento prúd dosiahne zemský povrch, rozširuje sa rýchlo vo všetkých smeroch, čo môže spôsobiť škody podobné tým, ktoré spôsobujú tornáda. Downbursty sú často sprevádzané intenzívnymi zrážkami a môžu byť spôsobené ochladením vzduchu zrážkami, ktoré spadajú z výšky a tlačia vzduch nadol.

Jedným z hlavných rozdielov medzi tornádom a downburstom je smer pohybu vzduchu. Pri tornáde vzduch rotuje a pohybuje sa smerom dovnútra a nahor, zatiaľ čo pri downburste vzduch prúdi smerom nadol a von. Tento rozdiel je dôležitý pre pochopenie spôsobu, akým každý z týchto javov spôsobuje škody. Tornáda zvyčajne zanechávajú za sebou cestu deštrukcie s nepravidelným vzorom, kdežto downbursty spôsobujú škody v širšom a jednotnejšom smere.

Silné búrky zasiahnu aj Slovensko

V priebehu dnešného dňa možno so silnými búrkami počítať aj na Slovensku. Tvoriť by sa mali po 15. hodine a vyskytovať sa najmä na západe krajiny.

Následne nás počas víkendu čakajú ďalšie vlny búrok. V nedeľu by mali byť najpočetnejšie. O všetkom dôležitom vás budeme včas informovať.

 

Nateraz nezabudnite, že aktuálnu polohu zrážok a búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
34 °C / 15 °C
Belo
Zajtra
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Rozália
Štvrtok
Jasno
33 °C / 15 °C
Regína
Piatok
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Alica
Sobota
Skoro jasno, búrky
32 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Polooblačno
32 °C / 13 °C
Miriama
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd