Sformuje sa BÚRKOVÝ systém, ktorý už čoskoro udrie v plnej sile aj na Slovensko

Peter Minárik

Dnes sa očakáva sformovanie búrkového systému, ktorý by mal v podvečerných hodinách zasiahnuť aj naše územie a prinesie vlnu intenzívnych búrok. Čo nás čaká a na čo presne sa pripraviť?

Horúčavy dnes vygradujú. Dnešné popoludnie bude na našom území mimoriadne nepríjemné a to vplyvom teplôt, ktoré sa na západnom Slovensku môžu dokonca dostať nad hranicu +35 °C. Aj na ostatnom území bude veľmi teplo. Maximálne teploty sa budú pohybovať v intervale +30 až +35 °C.

Dnes tak bude ešte teplejšie ako včera a tým pádom aj nepríjemnejšie. Počasie sa však vo večerných hodinách začne meniť. Počasie v našej oblasti začne ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie vlnu intenzívnych búrok.

Tie sa počas včerajšieho dňa a uplynulej noci vyskytovali vo Francúzsku a v Nemecku a dnes sa tento studený front dostane bližšie k nášmu územiu a vo večerných hodinách zasiahnu búrky aj Slovensko.

Búrky sa začnú tvoriť západne od nás

Dnešná búrková situácia započne nad Poľskom, Českom a nad Rakúskom. Tu sa už počas popoludnia začnú tvoriť jednotlivé, lokálne aj silnejšie búrky.

 

Počas popoludnia hrozí predovšetkým výskyt supercelárnych búrok, ktorý by mohli produkovať aj väčšie krúpy. Intenzívne búrky však zatiaľ zasiahnu predovšetkým Česko a Poľsko.

Pre nás to začne byť zaujímavé až v druhej polovici popoludnia. Dovtedy sa na našom území bude stále prehrievať a labilizovať vzduchová hmota.

Očakáva sa sformovanie búrkového systému

Aj niekoľko hodín pred celou situáciu ešte nemajú numerické modely presne jasno v tom, čo nás presne čaká, no všetko to začne až okolo 18:00.

 

Jedna varianta je tá, že na západnom Slovensku sa dokonca búrky vplyvom zádržnej vrstvy ani nemusia vyskytnúť a podvečer tu dôjde k tzv. prefuku. Treba rátať s prechodným zosilnením vetra, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Búrky by sa mali tvoriť až na rozhraní západného a stredného Slovenska a postupne sa budú pohybovať smerom k východu. Tie najintenzívnejšie búrky by sa mali vyskytovať na strednom Slovensku.

Druhá varianta, ktorá sa aktuálne javí viac pravdepodobnejšia je tá, že búrkový systém ovplyvní aj veľkú, až takmer celú časť západného Slovenska a začne slabnúť až v ranných hodinách nad stredným Slovenskom.

Pri oboch variantach platí to, že dnešným najnebezpečnejším sprievodným javom bude silný, nárazový vietor, ktorý by mohol dosahovať poryvy s rýchlosťou až okolo 100 km/h. V ktorých okresoch a kedy sa pripraviť na búrky si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 12 °C
Berta
Zajtra
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd