VIDEO: Severom sa prehnala smršť, búrky prinášajú aj krupobitie

Ema Bazhaykin

Namiesto typického letného počasia dnes na Slovensku úradujú búrky, ktoré prinášajú silný vietor, vysoký úhrn zrážok aj krupobitie. 

Cez naše územie prechádza studený front, ktorý nám namiesto typického letného počasia priniesol ochladenie, dážď a na niektorých miestach dokonca aj búrky.

Búrlivo dnes začalo byť už predpoludním na západe Slovenska, tieto búrky však čoskoro ustali a intenzívnejšie búrky sa dnes zatiaľ sústredili najmä na strednom a severnom Slovensku. Teraz mieria ďalej na východ.

Obzvlášť silné búrky sa dnes prehnali Liptovom. Liptovský Mikuláš sužovala smršť, ktorá napáchala aj menšie škody.

 

Liptovom sa prehnala smršť, ktorá prinášala krúpy aj intenzívne zrážky

Do 14:00 sa najsilnejšie búrky vyskytli na Liptove. V oblasti dolnej Oravy vznikla výrazná búrková bunka, ktorá následne prešla severne od Liptovskej Mary nad mesto Liptovský Mikuláš.

V Liptovskom Mikuláš spôsobila búrka aj menšie škody. Silný vietor prevracal kvetináče a slabo uchytené predmety. V oblasti sa pravdepodobne vyskytol slabší microburst. Vietor tak bol silnejší ako pri iných búrkach na našom území.

Silná búrka priniesla na Liptov nielen krúpy o veľkosti hrášku, ale poriadny lejak. Na niektorých miestach zaznamenali zrážkomerné stanice až 20 mm zrážok.

Krúpy padali nielen na Liptove, ale aj na iných miestach nášho územia, ktorými sa búrky prehnali. Náš čitateľ nám zaslal fotku krúp, ktoré sa vyskytli v Rimavskej Sobote.

Krúpy v Rimavskej Sobote
Krúpy v Rimavskej Sobote, foto: Martin Brozman

Búrky aktuálne úradujú na východe

Situácia na severe stredného Slovenska sa medzitým upokojila a búrky postúpili ďalej na východe.

 

Aktuálne búrky bičujú okolie Košíc a Prešova, tvoria sa však aj menšie samostatné búrky.

Dnešné búrky prinášajú najmä silné zrážky, vietor a sú menej bleskovo aktívne. Detektory bleskov dnes zaznamenali okolo 1 000 bleskových výbojov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd