Scéna ako z hororového filmu známeho režiséra. Obyvateľov mesta trápi množstvo vtákov

Scéna ako z hororového filmu známeho režiséra. Obyvateľov mesta trápi množstvo vtákov
Dominik Cenkner

Argentínske mestečko Hilario Ascasubi, ktoré sa nachádza na východe krajiny, čelí invázii tisícok vtákov, papagájov, ktoré utekajú z odlesnených kopcov. Počas obdobia rozmnožovania pripadá na jedného obyvateľa až 10 vtákov, uviedla agentúra Reuters. V meste to preto v týchto dňoch vyzerá ako z hororového filmu Vtáci známeho režiséra Alfreda Hitchcocka.

Počet papagájov prevyšuje populáciu argentínskeho mesta Hilario Ascasubi. Ako píše britský denník The Guardian, odlesňovanie prinútilo vtáky hľadať potravu, úkryt a vodu.

Obhrýzajú mestské elektrické káble. To tak spôsobuje výpadky elektriny.

„Pohorie sa čoraz viac odlesňuje, a to spôsobuje, že papagáje lietajú smerom k mestám, aby našli potravu, úkryt a vodu,“ povedala biologička Daiana Lera.

 

V meste to vyzerá ako v scénach z hororového filmu

The Guardian píše, že niektoré incidenty pripomínali scény z kultového filmu Alfreda Hitchcocka „The Birds“. Papagáje prilietajú do mesta už niekoľko rokov a hľadajú úkryt na jeseň a v zime.

V lete, počas obdobia rozmnožovania, vtáky migrujú na juh do Patagónie. Niekedy v období rozmnožovania pripadá na jedného obyvateľa mesta s 5000 obyvateľmi 10 papagájov.

Ako píše Reuters, vtáky rozhorčujú obyvateľov tým, že vŕzgajú a svoj trus nechávajú všade. Papagáje sa radi zhromažďujú na strechách a elektrických kábloch.

„Vtáky obhrýzajú káble, takže sa do nich môže dostať voda, čo môže viesť k výpadkom prúdu. Tieto papagáje nám spôsobujú veľa problémov a vytvárajú nové náklady každý deň,“ povedal miestny novinár Ramon Alvarez.

 

Obyvatelia vyskúšali mnoho spôsobov, ako odplašiť vtáky, napríklad pomocou hluku alebo laserov. Doteraz však nič nepomohlo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
15 °C / -1 °C
Levoslav
Zajtra
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd