Dodávky obľúbeného nápoja na trh výrazne poklesli a tržby sa v porovnaní s minulým rokom výraznejšie prepadli. Výrobcovia obľúbeného nápoja teraz tlačia na farmárov, aby zbierali menej úrody a tým zvýšili cenu nápoja, čo by malo kompenzovať slabší odbyt.
Obľúbený francúzsky nápoj z hrozna, ktorý už teraz je pomerne drahý bude ešte drahší. Francúzski výrobcovia sú totiž nespokojný s medziročným porovnaním tržieb.
Tie sa v prvej polovici tohto roka medziročne prepadli o viac ako 15%. Trh má vysoké zásoby z rokov 2021 a 2022 a napriek tomu, že tohtoročné počasie nebude priať produkcii hrozna, ktorého bude menej vyzvali výrobcovia farmárov, aby hrozna zbierali ešte menej ako by mohli.
Dodávky obľúbeného napoja z hrozna - šampanského v 1. polroku 2024 dosiahli 106,7 milióna fliaš, čo je pokles o 15,2 % z mimoriadne vysokej úrovne v rovnakom období minulého roka 2023 a bližšie k úrovni z roku 2019.
"Pochmúrna globálna geopolitická a ekonomická situácia, ako aj vysoká inflácia zaťažujú spotrebu domácností. Okrem toho šampanské naďalej znáša aj dôsledky nadmerného zásobenia sa maloobchodníkov v rokoch 2021 a 2022," povedal David Chatillon, predseda lobistickej skupiny Champagne Houses vo vyhlásení, ktoré zverejnilo združenie výrobcov Comite Champagne (Výbor pre šampanské).
Francúzski výrobcovia šampanského v piatok (19. 7.) vyzvali na zníženie zberu hrozna v tomto roku po tom, ako predaj vína v prvom polroku klesol o viac ako 15 %. Zákazníci si totiž utiahli opasky v dôsledku neistého vývoja ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.
Výbor uviedol, že tohtoročnú úrodu v regióne Champagne od začiatku roka trápilo nepriaznivé počasie vrátane mrazov a vlhkého počasia, ktoré zvýšilo počet vinohradov napadnutých múčnatkou. Stanovil pritom maximálnu úrodu hrozna, ktorú možno tento rok zberať, na úrovni 10.000 kilogramov na hektár (kg/ha), čo je zníženie z 11.400 kg/ha v roku 2023.
Na rozdiel od inej výroby vína je väčšina fliaš šampanského zmesou niekoľkých ročníkov, pričom sa využívajú zásoby z predchádzajúcich rokov. Tieto zásoby sa dopĺňajú počas dobrých rokov a môžu kompenzovať slabú úrodu.
Nie je to prvýkrát, čo región Champagne utrpel vážne straty v dôsledku kombinácie mrazov a škôd spôsobených plesňou. V roku 2021 úroda klesla o 25 % v porovnaní s päťročným priemerom.
Očakáva sa, že tohoročný zber úrody sa začne v priemere okolo 10. až 12. septembra. Na rozdiel od minulého roka výbor neposkytol celoročné prognózy predaja a exportu.