SAHARSKÝ PRACH opäť nad nami. Zakalí oblohu nad Slovenskom a bude aj špiniť

SAHARSKÝ PRACH opäť nad nami. Zakalí oblohu nad Slovenskom a bude aj špiniť
Veronika Salayová

Saharský prach si to opäť zamieril nad strednú Európu. Čiastočky prachu z ďalekej Afriky zakalia oblohu nad Slovenskom a budú aj padať so zrážkami. 

Nad Slovensko sa opäť dostáva saharský prach, a ak sa pýtate, či je to normálne, tak naša odpoveď je: Áno! Dialo sa v minulosti, deje sa to teraz a bude sa to diať aj v budúcnosti. Rozdiel je len v tom, že v modernej dobe sme viac informovaní o týchto témach, čo však neznamená, že v minulosti nič také neexistovalo.  

Spolu s horúcim vzduchom, ktorý dvíha teploty na Slovensko poriadne vysoko, sa k nám vzdušným prúdením dostávajú aj čiastočky prachu. Tentoraz však nepôjde o veľmi výrazné koncentrácie nad naším územím, no saharský prach u nás zotrvá niekoľko dlhých dní.

zaťaženie saharským prachom
zaťaženie saharským prachom, SKIRON

Prítomnosť prachu spôsobí, že obloha bude mierne zakalená a v týchto dňoch bude aj horšia dohľadnosť. Počas búrok budú tieto čiastočky nadväzovať na kvapky vody a tie ich budú sťahovať k zemi.

 


Pozor na špinavý dážď na východe Slovenska

To spôsobí, že bude padať špinavý dážď. Po vysušení si môžete na svojich autách či terasách nájsť čiastočky žltého či oranžového prachu. Napríklad podľa modelu SKIRON v pondelok popoludní sa bude mokré usadzovanie pohybovať na hodnote až 1 300 mgr/m2, čo je už pomerne vysoká hodnota. 

mokré usadzovanie
mokré usadzovanie, SKIRON

Na východe Slovenska počas búrok bude dážď výraznejšie znečisťovať všetko v exteriéri, takže autá vám odporúčame umývať si až v utorok. So saharským prachom v atmosfére nad naším územím počítajte celý týždeň

Krátka úvaha o saharskom prachu

Saharský prach nad Slovenskom mnohým nedá spávať a nájdu sa aj takí, ktorí vôbec neveria, že naozaj ide o malé prachové čiastočky zo Sahary, ktoré k nám putujú v atmosfére vzdušným prúdením.

Kým väčšina populácie chápe, že nejde o nič nezvyčajné a saharský prach bežne putuje do rôznych častí sveta, rovnako ako dym pri rozsiahlych požiaroch a pod., sú medzi nami aj takí, ktorým to proste nevysvetlíte a „idú si svoje“.

 

Hoaxov ohľadom saharského prachu je veľa a tých, ktorí veria niečomu inému, nebudeme presviedčať o opaku, lebo to zväčša nemá žiadny zmysel. Tak či onak, nechceme provokovať, len informujeme...

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd