Rúti sa na nás jeden z najnebezpečnejších asteroidov. ESA urýchľuje svoju misiu

Rúti sa na nás jeden z najnebezpečnejších asteroidov. ESA urýchľuje svoju misiu
Veronika Sádovská

Európska vesmírna agentúra (ESA) urýchľuje realizáciu misie s názvom Ramses. Jeho cieľom je dosiahnuť asteroid Apophis, informoval space.com. V roku 2029 bude tento objekt veľmi blízko Zeme, bližšie ako geostacionárne satelity.

Ramses (Rapid Apophis Mission for Space Safety) je misia, ktorej cieľom je prehĺbiť poznatky o asteroidoch obiehajúcich veľmi blízko Zeme. Výskum má odpovedať na otázku, ako zmeniť smerovanie asteroidu, ak by bol na kolíznom kurze s našou planétou.

Vedci z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) už dostali povolenie na začatie plánovania misie, hoci jej schválenie a pridelenie finančných prostriedkov sa pravdepodobne uskutoční v novembri 2025. Podľa agentúry, ak by sa asteroid Apophis dostal vo februári 2029 do blízkosti Zeme, štart sa musí uskutočniť v apríli 2028.

 

Predmetom výskumu bude asteroid Aprophis

Objektom výskumu bude asteroid, ktorý sa dostane do veľmi tesnej blízkosti Zeme. Už 13. apríla 2029 minie našu planétu vo vzdialenosti 31 860 kilometrov. Pre porovnanie, dráha geostacionárnych satelitov je 35 786 km nad zemským povrchom. Odhaduje sa, že k takýmto blízkym prechodom asteroidov dochádza v priemere raz za 5 až 10 tisíc rokov.

Asteroid Apophis objavený v roku 2004 bol považovaný za jeden z najnebezpečnejších. Pôvodne sa obávali, že zasiahne Zem v rokoch 2029, 2036 alebo 2068. Vďaka radarovým pozorovaniam astronómovia zistili, že riziko dopadu na povrch planéty sa výrazne znížilo a Zem je v roku 2029 priamo nezasiahne.

Ramses má sledovať Apophisa pred a po jeho priblížení k Zemi. Štúdiom porúch, ktoré na povrchu asteroidu spôsobia gravitačné sily Zeme, sa bude môcť dozvedieť niečo o štruktúre, hustote, pórovitosti a zložení objektu. To umožní vedcom dozvedieť sa, ako napríklad podobné asteroidy vznikali v ranom štádiu existencie Slnečnej sústavy, vrátane toho, ako vznikali planéty vrátane našej Zeme.

Blízke stretnutie asteroidu Apophis so Zemou, ku ktorému dôjde v piatok 13. apríla 2029
Blízke stretnutie asteroidu Apophis so Zemou, ku ktorému dôjde v piatok 13. apríla 2029, NASA
 

Ďalší výskum povedie NASA

Misia ESA nie je jediná, ktorá bude skúmať asteroid Apophis. NASA prepracovala svoju misiu OSIRIS-Rex, ktorá sa vrátila v roku 2023 so vzorkou asteroidu Bennu. Tá istá loď, premenovaná na OSIRIS-APEX (Apophis Explorer), má preskúmať Apophis.

Podľa space.com loď dosiahne asteroid až 23. apríla 2029, teda 10 dní po blízkom stretnutí so Zemou. Poletí tesne vedľa neho, vo vzdialenosti cca 4 000 km od asteroidu a potom sa vráti v júni toho istého roku a začne obiehať okolo Apophisu na 18 mesiacov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd