Roztápajúce ľadovce doslova „odkrývajú kostlivcov“. V Andách našli telo 20 rokov nezvestného horolezca

Roztápajúce ľadovce doslova „odkrývajú kostlivcov“. V Andách našli telo 20 rokov nezvestného horolezca
Ema Bazhaykin

Roztápanie ľadovcov so sebou často prináša nielen nepekný pohľad na trpiacu prírodu, ale aj na telá dávno zabudnutých horolezcov, ktorí v horách prišli o život. Pred niekoľkými dňami tak našli telo 20 rokov nezvestného horolezca v peruánskych Andách.

Topenie ľadovcov má okrem nezvratného negatívneho vplyvu na životné prostredie aj trpkú príchuť z iného súdka. Roztápajúci ľad odhaľuje telá horolezcov, ktorí tu prišli o život pred mnohými rokmi či dokonca desaťročiami.

Takýto objav sa podaril aj pred niekoľkými dňami horským záchranárom a policajtom, ktorí našli v peruánskych Andách telo amerického horolezca. Ten bol podľa agentúry Reuters nezvestný od roku 2002.

Dobre zachované telesné pozostatky našli 5. júla v nadmorskej výške 5 200 metrov nad morom pod vrcholom najvyššej peruánskej hory Huascarán (6 768 metrov nad morom).

Telo bolo nájdené spolu s oblečením, horolezeckými topánkami, skobami, ako aj vodičským preukazom a cestovným pasom na meno William Stampfl, uviedla miestna polícia. Stampfl pravdepodobne zahynul pri lavíne pred viac ako 20 rokmi.

 

Topenie ľadovcov neobchádza ani Andy

Ľadovce v peruánskych horách sa postupne roztápajú už približne desať rokov, povedal Edson Ramírez, strážca Národného parku Huascarán. „To, čo bolo pred rokmi pochované, teraz vychádza na povrch," dodal.

Podľa odhadov sa v Peru nachádza celosvetovo až 68 percent tropických ľadovcov. Peruánska vláda vlani v novembri uviedla, že krajina prišla za posledných šesť desaťročí v dôsledku zmeny klímy až o 56 percent svojich tropických ľadovcov.

Mnohé z nich ležia v pohorí Cordillera Blanca, ktoré každoročne láka tisíce horolezcov.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd