Rozlúčte sa s letom: Jeseň prichádza na Slovensko. Ochladí sa o 10 °C

Rozlúčte sa s letom: Jeseň prichádza na Slovensko. Ochladí sa o 10 °C
Veronika Salayová

Na Slovensku sa už tento víkend začne meniť charakter počasia. Horúce letné dni už pomaly končia a na rad prichádza ďalšie ročné obdobie − jeseň, čomu bude zodpovedať aj počasie v ďalších týždňoch.

Tento víkend sa rozlúčte s letom a vychutnajte si tak posledné horúce dni. Na Slovensku sa totiž ochladí a teploty už letné hodnoty nad +25 °C budúci týždeň dosahovať nebudú, resp. už len lokálne na juhu Slovenska.

Všetci, ktorí vysoké teploty príliš neobľubujú, sa tak môžu začať tešiť na jesenný mód počasia, ktorý nastane už od začiatku budúceho týždňa. Na prelome týždňov sa začne počasie výraznejšie meniť a s letom sa nadobro rozlúčime.

Tento víkend sa ešte určite vydajte k vode, na bicykel alebo si doma užite letnú grilovačku pri peknom slnečnom počasí, lebo od pondelka nás čaká zamračené a upršané počasie. Rovnako tak aj teploty pôjdu dolu a od utorka sa výraznejšie ochladí, a to aj o 10 °C.

 

 

 

Tropický vzduch vystrieda chladný a vlhký

Veľmi teplé počasie v našej oblasti bolo spôsobené prílivom tropického vzduchu, ktorý k nám prúdil po prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou.

V budúcom týždni sa však táto poveternostná situácia začne meniť, pretože blokujúca tlaková výš ustúpi, čím sa vytvoria podmienky na prúdenie chladnejšieho morského vzduchu, a to aj do vnútrozemia Európy. 

Teplý vzduch bude na Slovensko prúdiť ešte aj počas nedele a potom prílev tropickej masy vzduchu zastaví a dorazí príliv chladného a vlhkého vzduchu od severozápadu.

Neskôr bude cez strednú Európu zvoľna postupovať ďalší zvlnený studený front. Za ňou do našej oblasti prenikne studený vzduch zo severu až severozápadu, ktorý prinesie výraznejšie ochladenie.

 

Čakajte ochladenie aj zrážky

Na Slovensku sa od pondelka bude ochladzovať, pričom teploty na letné hodnoty nad +25 °C vystúpia už iba lokálne v južných okresoch Slovenska. Pondelok bude ešte teplý, no od utorka ochladenie pocítime viac. Teplotné maximá sa budú pohybovať okolo +23 °C. 

Spolu s ochladením prídu aj zrážky, takže si nezabudnite nachystať dáždniky, ktoré sme dlho na Slovensku nepotrebovali − je čas ich vytiahnuť. Viac o prichádzajúcich zrážkach na Slovensku sa dozviete v tomto článku ».

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd