Rozdiel teplôt na Slovensku je viac ako 10 °C. Front priniesol aj vzácnu oblačnosť

Rozdiel teplôt na Slovensku je viac ako 10 °C. Front priniesol aj vzácnu oblačnosť
Veronika Salayová

Príchod studeného frontu sa na Slovensku prejavil aj veľkým rozdielom teplôt na severnom a južnom Slovensku. Okrem toho priniesol na naše územie aj vzácne oblaky typu Asperitas. 

Predobedom postúpil nad naše územie studený front, na čele ktorého sa tvorili búrky. Tie neboli príliš výrazné a postupne nad Žilinským okresom zanikali. 

Prechod frontu však môžeme badať na teplotách, ktoré na severnom Slovensku nevystupujú vysoko a držia sa do +22 °C. Okrem nižších teplôt úradujú na severe aj slabšie zrážky a najvýraznejším znakom postupu frontu je silnejúci vietor.

teplotný kontrast naprieč Slovenskom
teplotný kontrast naprieč Slovenskom, Idókép

Ten sa už dvíha najmä v okolí Vysokých a Nízkych Tatier, a veterno bude aj naďalej, ako bude front postupovať viac na východ. Zatiaľ sme však škody v dôsledku prudkého vetra na Slovensku nezaznamenali.

Kým po prechode studeného frontu sa teploty v Žilinskom kraji pohybujú okolo +22 °C, na juhu Slovenska sa aktuálne v Hurbanove dvíhajú teploty k +33 °C. Teplotný rozdiel naprieč Slovenskom je tak viac ako 10 °C. 

 

Práve na juhu Slovenska sa budú teploty dnes dvíhať k +36 °C a búrky ani dážď tu nehrozia, no vietor môže v priebehu dňa zosilnieť aj tu.

Asperitas nad Slovenskom

Okrem toho dnes predpoludním bola na Slovensku pozorovaná vzácna oblačnosť − oblaky typu Asperitas. Objavila sa v Podbrezovej, ale aj v Žabokrekoch pri Martine. 

Asperitas v Žabokrekoch
Asperitas v Žabokrekoch, foto: Miroslava Šturmová

Asperitas je výrazná, ale pomerne zriedkavá oblačnosť, ktorá má vzhľad vlniacich sa vĺn. Tieto vlnovité štruktúry sa tvoria na spodnej strane oblaku, takže pri pohľade zospodu vyzerá ako vlniaca sa morská hladina. 

Odborníci na oblačnosť vedia, že táto oblačnosť zrážky neprináša a vyskytuje sa aj po búrke, keď je oblačnosť relatívne nízka. Rôzna vertikálna šírka oblačnosti ovplyvňuje slnečné lúče, čo sa môže prejaviť sfarbením oblakov do rôznych odtieňov sivej, niekedy až tmavošedej. 

 

Spôsob, akým sa oblaky Asperitas tvoria, je do istej miery záhadou, napriek tomu existuje medzi odborníkmi veľa diskusií o tom, ako vznikajú oblaky podobné vlnám. Predpokladá sa, že ich výskyt súvisí s následkami konvektívnych búrok, hoci na druhej strany boli Asperitas pozorované aj v relatívne pokojnom prostredí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd