Rieky na Kysuciach sa poriadne rozvodnili a dosiahli 2. SPA. Na búrky a zrážky sa pripravte aj dnes

Veronika Salayová

Po včerajších intenzívnych búrkach stúpli rieky na Kysuciach, a to až k povodňovým stupňom. Dobrou správou je, že rozvodnené rieky sa už upokojujú a postupne ich hladina klesá. 

Včerajší večer a noc sa na Slovensku opäť niesli v znamení aj silnejších búrok. Od severozápadu sa našou oblasťou totiž začal presúvať studený front, na čele ktorého sa tvorili búrky.

Najintenzívnejšie búrky včera zasiahli najmä Kysuce, kde okrem výraznej bleskovej aktivity priniesli aj množstvo vody. Zrážok pri búrkach bolo také množstvo, že výrazne dvihli hladiny riek v tomto regióne.

Rieka Kysuca prechádzajúca Čadcou dokonca dosiahla 2. SPA. Hladina rieky z pôvodných 17 cm za krátku chvíľu stúpla až na 233 cm, čo je extrém. Nechýbalo veľa, približne 15 cm, a rieka by dosiahla 3.SPA.

 

Povodňové stupne rieka dosahovala od polnoci do 5.45 hod. a následne jej hladina rýchlo klesá k normálnym hodnotám. Ak neďaleký vodný tok Čierňanka dosiahla 1.SPA a vystúpila po búrkach zo 14 cm na 165 cm. 

Búrky udrú na Slovensko aj dnes. Kde?

Hladiny vodných riek sa však upokojujú a klesajú. Búrky, aj keď priniesli množstvo vody, našťastie, nespôsobili výrazné škody ani záplavy.

Od búrok si neoddýchneme ani dnes, no búrky zasiahnu najmä východnú polovicu nášho územia. Dnes krátko po 12:00 h by v sa mali začať v oblasti východného Slovenska tvoriť prvé búrky, ktoré na východe hrozia až do večera.

 

Dnešné búrky by mali byť sprevádzané predovšetkým výraznejšími zrážkami a nebezpečnejšie sprievodné javy dnes neočakávame. Po prechode frontu sa aj výraznejšie ochladí. Viac nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd