Rekordné krúpy v Európe: 19 cm krúpy pokorili rekord

Ema Bazhaykin

Boli to krúpy, na ktoré sa len tak nezabúda. Od udalosti, pri ktorej búrky priniesli rekordné 19 cm veľké krúpy, uplynul presne rok.

Presne takto pred rokom, v pondelok 24. júla 2023, prešli severným Talianskom prudké búrky, ktoré priniesli obrovské krupobittie. Niektoré boli také veľké, že sa do histórie zapísali ako doposiaľ najväčšie krúpy v Európe.

Severným Talianskom v ten deň prešlo niekoľko silných supercelárnych búrok. Podmienky boli priaznivé pre veľmi veľké krupobitie, spôsobené na jednej strane extrémne vlhkým vzduchom pri zemi a na druhej strane nezvyčajne silným nárastom vetra s nadmorskou výškou na ročné obdobie.

Neskoro večer s prehnalo krupobitie aj provinciou Pordenone, a práve to prinieslo západne od Azzano Decimo krúpy, ktoré svojou veľkosťou pokorili predošlý rekord.

 

Tieto krúpy pokorili rekord

Niektoré krúpy, ktoré padli v provincii Pordenone, mali v priemere až 19 cm, čo zodpovedalo novému európskemu rekordu. Predchádzajúci rekord bol zaznamenaný takisto v Taliansku, a to len pár dní pred touto udalosťou, konkrétne 19. júla 2023. Krúpy o veľkosti 16 cm vtedy spadli neďaleko Carmignano di Brenta severne od Padovy.

Od 10 cm vyššie pritom hovoríme o „obrovskom krupobití“. Takéto krúpy sa však pri takýchto udalostiach vyskytujú len sporadicky, väčšina krúp má zvyčajne polovičnú veľkosť.

Ľadovú krúpu sa nepodarilo presne odvážiť, ale podľa odhadov vážila viac ako 1 kg a padala rýchlosťou viac ako 150 km/h. 

 

Krúpy napáchali obrovské škody

Búrky, ktoré sa pred rokom prehnali touto oblasťou Talianska, napáchali veľké škody. Tie mali na svedomí najmä obrovské krúpy, ktoré búrky sprevádzali.

Krúpy poničili úrodu, budovy a totálne zdemolovali autá odparkované pod holým nebom.

Presne do roka a do dňa sa aj dnes prehnali búrky s krupobitím severom Talianska, tie však priniesli oveľa menšie krúpy, ktorým sa ale tiež podarilo vyvolať poriadny chaos na diaľnici.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd