Ráno udrú zvyšky hurikány na Európu. Niekde to bude veľmi zlé

Peter Minárik

V ranných hodinách dorazia do Európy zvyšky hurikánu KIRK, ktorý uplynulé dni putoval Atlantikom. Ovplyvnia počasie v mnohých krajinách Európy a dopad to bude mať aj na počasie u nás.

Už ráno udrie na pobrežie Európy post-tropická tlaková níž, ktorá je pozostatkom hurikánu KIRK, ktorý uplynulé dni putoval Atlantikom a dosiahol až silu hurikánu 4. kategórie.

Na pobrežie Európy neudrie ani hurikán a ani tropický cyklón. Nad studenými vodami Atlantického oceánu totiž hurikán zdegradoval na post-tropickú tlakovú níž, no napriek tomu prinesie do Európy veľmi nebezpečné počasie, ktoré má potenciál páchať aj materiálne škody.

očakávané maximálne nárazy vetra
očakávané maximálne nárazy vetra

Na západe to bude zlé

V ranných hodinách udrie Kirk na sever Portugalska a na západ Španielska, kde už meteorológovia vydali výstrahy 2. stupňa pred silným vetrom, ktorý môže presahovať nárazy s rýchlosťou 100 km/h. Takýto vietor má už veľký potenciál páchať materiálne škody.

 
 

Silný vietor bude vyčíňať na severe Španielska a Portugalska a v priebehu noci na štvrtok sa budú pozostatky hurikánu presúvať nad západe Francúzsko a potom počas štvrtka naprieč Francúzskom rýchlo smerom nad Nemecko.

Vo Francúzsku očakávajú taktiež veľmi silný vietor s poryvmi do 100 km/h a pred silným vetrom varujú aj nemeckí meteorológovia.

Vietor u nás škody nenapácha, no oteplí sa

Silnejší vietor sa očakáva aj v Čechách, no východnejšie už bude vietor výrazne slabší a nebude páchať škody. Štvrtok bude na Slovensku veterný a teplý.

 

U nás sa zvyšky hurikánu nad Európou prejavia predovšetkým tak, že k nám od juhozápadu zatečie veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie teplý, takmer letný deň. Maximálne teploty by sa na našom území mali vyšplhať na +17 až +25 °C.

Na našom území sa tak škody neočakávajú, no prejavy budú v podobe silnejšieho vetra a vysokých teplôt. Od piatka sa potom na našom území očakáva prudké ochladenie. Vývoj si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Zajtra
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Nedeľa
Zamračené
15 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
11 °C / 0 °C
Boris
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd