Ranné búrky zanechali po sebe spúšť. Obec skončila pod vodou

Dominik Cenkner

Počasie u nás dnes ovplyvňuje postupujúci studený front, ktorý nielen na Slovensko, ale aj do okolitých krajín prináša búrky. Tie sú opäť miestami silné, čo sa prejavuje najmä v množstve zrážok. Ranné búrky, ktoré vyčíňali v našej oblasti, tak zanechali po sebe spúšť. Obec skončila pod vodou.

V noci na stredu zasiahli Česko silné búrky s prívalovými dažďami. Najviac pršalo vo Frýdlantskom výbežku.

Podľa údajov Českého hydrometeorologického ústavu vo Frýdlante napršalo ráno cez 50 milimetrov a potok Riasnice vo Frýdlante sa dostal na druhý povodňový stupeň. Hasiči mali v súvislosti s búrkami okolo 20 zásahov. V niekoľkých prípadoch išlo o spadnuté stromy a čerpanie vody, povedala pre CNN Prima News krajská hovorkyňa hasičov, Jaroslava Benešová.

„Búrky, ktoré sa nad ránom prehnali cez Liberecký kraj, sa najviac dotkli Frýdlantska. Obec Bulovka zasiahla prívalová povodeň. Vodný tok kulminuje, sčítajú sa škody. V tejto chvíli máme informáciu, že udalosť je bez zranení. V lokalite zasahujeme a situáciu monitorujeme,“ uviedli hasiči z Libereckého kraja na sociálnej sieti X.

 

Búrky po sebe zanechali spúšť

Problémy hlási aj Královéhradecko. „Ranný prívalový dážď opäť najviac zasiahol Královéhradecko a Dvor Králové nad Labem. Aktuálne zasahujeme pri viac ako dvoch desiatkach udalostí spojených s čerpaním vody. Najviac zasiahnuté obce sú Hřibsko a Sťažery,“ napísali na sociálnej sieti X hasiči Královohradeckého kraja.

Do akcie museli aj stredočeskí hasiči. „Čerpanie vody riešili hasiči z Kutnej Hory hneď v troch obciach: Potěhy, Zbýšov a Vrdy. Vo všetkých prípadoch išlo o zatopené pivnice alebo kotolne,“ uviedli hasiči na sieti X.

Zasahovali aj pri štyroch popadaných stromoch. „Väčšina udalostí bola zaznamenaná na Mladoboleslavsku. Jedna udalosť na Nymbursku. Tu spadol strom na zaparkované vozidlá. Pri udalosti nebol nikto zranený,“ povedali hasiči. Profesionálni hasiči z Mníchova Hradiště potom zasahovali v Chocnějoviciach na Mladoboleslavsku, kde na komunikácii zo stráne tieklo väčšie množstvo vody. „Voda sebou strhla blato a kamene, ktoré bolo nutné upratať,“ dodali hasiči.

Búrky sa vyskytujú aj na Slovensku

Ani u nás sa dnes bez búrok nezaobídeme. Ako sme informovali v tomto článku, naposledy sme deň bez búrok mali 12. augusta.

Dnes ide o frontálne búrky, ktoré sa tvoria na rozhraní stretu teplej a studenej vzduchovej hmoty. Prvé blesky udreli okolo 10:05 medzi mestami Piešťany a Topoľčany.

 

Búrlivo bude aj v nasledujúcich hodinách. S búrkami treba počítať najmä na strednom a východnom Slovensku. V ktorých okresoch presne, prezrádzame >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd