Rakúsko dalo do pohotovosti armádu. V Dolnom Rakúsku sa očakáva 100-ročná povodeň

Veronika Sádovská

Takmer nepretržitý dážď v Dolnom Rakúsku vyvoláva mimoriadne obavy a očakávajú tam 100-ročnú vodu. K zásahom policajtov a hasičov sa pridala už aj armáda.

V záplavových oblastiach v Rakúsku sa s pokračujúcimi dažďami povodňová situácia naďalej zhoršuje. Do terénu už bola povolaná aj armáda.

Situácia je obzvlášť napätá v v regióne Waldviertel v Dolnom Rakúsku severne od Viedne, kde už bola rieka Kamp, prítok Dunaja, poriadne rozvodnená.

 

Pripravujú sa na 100-ročnú povodeň

Aj zástupca predsedu vlády Dolného Rakúska, Stephan Pernkopf, verejne hovoril o tom, že sa pripravujú na 100-ročnú povodeň. Znamená to, že v dlhodobom priemere sa takéto podmienky vyskytujú len raz za 100 rokov.

Už teraz na mnohých miestach hasiči v spolupráci s Červeným krížom pomáhajú obyvateľom pri evakuáciách či stabilizovaní obzvlášť ohrozených oblastí, stavajú hrádze či spevňujú svahy.

 

Blíži sa ďalšia vlna zrážok

V noci sa očakávajú ďalšie zrážky. Vodnej nádrži Ottenstein am Kamp hrozí, že sa vyleje. Už od pondelka sa tam odvádzalo veľké množstvo vody, aby sa zvýšila kapacita pre očakávanú dažďovú vodu. Limit bude podľa pohotovostných služieb pravdepodobne dosiahnutý v nedeľu.

Meteorológovia predpokladajú mierne zlepšenie počasia až zajtra. Predpovede pre Dunaj stále hlásia 30-ročnú povodeň a jeho hladina by mala kulminovať v Rakúsku v pondelok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd