Rakúski hasiči sú v pohotovosti. Pre nepriaznivé počasie zasahovali už v stovkách prípadoch

Dominik Cenkner

Ani našich susedov v Rakúsku nepriaznivé počasie neobišlo. V pohotovosti už od piatka sú aj rakúski hasiči. Tí už zasahovali v stovkách prípadoch a neoddýchnu si ani v nasledujúcich hodinách.

Výdatné zrážky predpovedané cez víkend nad Rakúskom pokračovali aj v piatok a predpovede sa opäť zvýšili najmä v Dolnom Rakúsku. „Situácia sa zhoršila,“ povedal viceguvernér Stephan Pernkopf (ÖVP) po brífingu.

„Takmer všetky spolkové krajiny sú v súčasnosti zasiahnuté extrémnymi dažďami, v niektorých prípadoch aj snežením. Najbližšie dni preto predstavujú obrovskú výzvu pre všetky záchranné zložky. Hasiči, civilná obrana, polícia a ozbrojené sily sú v pohotovosti, aby pomohli všade tam, kde je to potrebné,“ uviedol kancelár Karl Nehammer.

Na väčšine územia Rakúska spadne od piatka do utorka podľa meteorológov celkovo 100 až 200 milimetrov zrážok.Miestami je to okolo 300 milimetrov a viac, najmä v horách a kopcoch Dolného a Horného Rakúska. Vo vyššie položených regiónoch Rakúska sa môže okrem varovania pred lokálnymi povodňami a zosuvmi bahna vyskytnúť sneženie s problémami na dopravných trasách a dodávkach elektriny.

 

Obmedzená železničná doprava

Vlakové spojenie medzi Bad Hofgastein a Bad Gastein v Salzburgu bolo v piatok večer uzavreté. „Po nočnom snežení musia zásahové jednotky odstraňovať stromy z okolia trolejového vedenia v dĺžke okolo ôsmich kilometrov. Stromy v dôsledku veľkej snehovej záťaže vyčnievajú do priestoru trate,“ informovali ÖBB.

Cestujúci si tak musia naplánovať na cestovanie výrazne dlhší čas. Najlepšie je však aj tak, pokiaľ sa dá, zostať doma.

Rakúski hasiči majú plné ruky práce

V Dolnom Rakúsku hasičské jednotky od piatkového večera nasadili do 160 misií. Išlo predovšetkým o poplachy o škodách spôsobených dažďom, uviedol v sobotu ráno hovorca štátneho velenia Klaus Stebal v reakcii na žiadosť APA. Situácia sa podľa jeho slov zhoršila.

Vo viacerých obciach, napríklad vo Wachau, bola zriadená mobilná protipovodňová ochrana. Vrchol hladín sa do značnej miery očakáva v pondelok večer, uviedol Stebal.

Očakáva sa, že záplavy v povodí Dunaja dosiahnu 30-ročnú vodu. Povodie rieky Kamp by mohlo dosiahnuť až 100-ročnú vodu.

V piatok večer prebehli prvé evakuácie v niektorých komunitách, napríklad v Zöbingu, časti Langenlois (okres Krems-Land). Postihnuté boli záhradkové osady a niekoľko rodinných domov.

Nepriaznivá situácia je aj v Burgenlande, tam hasiči od piatkového popoludnia zasahovali doposiaľ 71-krát. Ich hlavnou úlohou bolo vyčistiť príjazdové cesty od popadaných stromov.

Napríklad zámocký park v Eisenstadte so starými stromami zostal z bezpečnostných dôvodov celý víkend zatvorený. Silné poryvy vetra poškodili alebo vyvrátili aj množstvo stojanov na predvolebné plagáty.

 

Z postihnutých oblastí naprieč Rakúskom nateraz nehlásia väčší počet vážne zranených či prípadné obete. Situáciu budeme pozorne sledovať v našom LIVE textovom prenose, stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd