Prvýkrát po sto rokoch medveď zabil človeka. Obyvatelia teraz hlasujú v referende

Prvýkrát po sto rokoch medveď zabil človeka. Obyvatelia teraz hlasujú v referende
Ema Bazhaykin

V Talianskom regióne Trentino-Alto Adige dnes prebieha referendum o medveďoch na počesť bežca, ktorý sa stal prvou obeťou tejto šelmy za sto rokov. Medzitým na Slovensku prebieha diskusia o tom, či je za stret medveďa s človekom zodpovedné ich premnoženie, alebo vnadiská.

V 13 obciach v talianskom regióne Trentino-Alto Adige prebieha túto nedeľu referendum o medveďoch. Obyvatelia oblastí, kde sa vyskytujú vo výnimočných počtoch, odpovedajú na otázku, či ich prítomnosť považujú za hrozbu pre bezpečnosť a miestne podnikanie.

Medzitým po druhom smrteľnom napadnutí medveďom na Slovensku prebieha diskusia o tom, či je za stret medveďa s človekom zodpovedné ich premnoženie, alebo vnadiská, ktoré niekto nepochopiteľne zakladá v blízkosti ľudí.

Referendum na počesť mŕtveho bežca

Ako tvrdia organizátori referenda v talianskom regióne, cieľom hlasovania je „umožniť ľuďom vyjadriť svoje znepokojenie a dosiahnuť, aby sa tento signál dostal k tým, ktorí sú pri moci“.

 

Referendum sa koná v oblasti Val di Sole, kde medvede často vychádzajú z lesov a niekedy útočia na ľudí.

V apríli minulého roku zomrel v lese v tejto oblasti bežec Andrea Papi po útoku zvieraťa. Jedným z iniciátorov referenda je aj výbor pomenovaný po tomto 26-ročnom mužovi. Bola to prvá smrť v dôsledku útoku medveďa v Taliansku za viac ako sto rokov.

Otázka v referende znie: „Domnievate sa, že prítomnosť veľkých zvierat, ako sú medvede a vlci v blízkosti ľudských obydlí, konkrétne v údoliach Sole, Peio a Rabbi, predstavuje vážnu hrozbu pre verejnú bezpečnosť a straty pre hospodárstvo a ochranu zvykov a miestnych tradícií?“

Organizátori hlasovania zdôrazňujú, že 15 000 obyvateľov krajiny, kde prekvitá cestovný ruch, má po prvýkrát možnosť vyjadriť sa k tejto veľmi diskutovanej téme a posúdiť dôsledky projektu EÚ Life Ursus, ktorý bol slávnostne otvorený v roku 1999 a v rámci ktorého boli tieto oblasti znovu osídlené medveďmi.

Ich populácia odvtedy rapídne vzrástla. Do roku 2002 žilo v týchto oblastiach 10 jedincov, v súčasnosti ich je okolo 100.

Na Slovensku zabíjal medveď už dvakrát, aktivisti žiadajú zrušenie vnadísk

Dňa 5. októbra 2024 pod Tatrami zaútočil medveď na hubára, ktorý na následky zranení podľahol. Ide o druhý prípad v histórii Slovenska, kedy medveď hnedý smrteľne zranil človeka.

 

Po tejto nešťastnej udalosti pri obci Hybe ochranári z iniciatívy My sme les upozornili na vnadisko, ktoré sa nachádzalo len necelý kilometer od miesta incidentu.

Podľa mnohých odborníkov sú práve vnadiská dôvodom, prečo v poslednom čase dochádza k útokom tak často. Okrem ďalších zvierat ich totiž často navštevujú aj medvede.

Vnadiská ponúkajú medveďom ľahko prístupnú potravu, preto sa tu pohybujú častejšie a to prispieva k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom.

Okrem obyčajných vnadísk ochranári často v lese nachádzajú aj miesta, kam niekto úmyselne odhadzuje surové zhnité mäso.

Lesoochranárske zoskupenie VLK z tohto dôvodu iniciuje výzvu za zrušenie vnadísk a podľa najnovších informácií, o ktoré sa podelil aktivista Juraj Lukáč na svojich sociálnych sieťach, to vyzerá tak, že Ministerstvo pôdohospodárstva je ochotné aspoň odtajniť mapu vnadísk.

„Ministerstvo pôdohospodárstva na včerajšom prejednávaní hromadnej pripomienky VLK a k zmene zákona o poľovníctve odmietlo naše pripomienky, okrem jednej. Súhlasilo, že neutajní mapu rozmiestnenie vnadísk a krmovísk,“ uviedol Lukáč pred dvomi dňami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd