Prvý vpád zimy na Slovensko! Tento dátum si zapíšte a sledujte

Peter Minárik

Na naše územie hrozí prvý vpád zimy, ktorý môže priniesť na Slovensko zimné počasie. Nepôjde o nič extrémne a na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné, no tento vpád studeného vzduchu, ktorý nám hrozí môžeme celkom pokojne označiť ako zimný. Studený vzduch k nám prenikne od severu.

Obdobie meteorologickej nudy zdá sa končí. Už niekoľko dní počasie nad Európou ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa po Európe neustále presúva a prináša stabilné počasie, no zároveň blokuje akýkoľvek postup frontu, či tlakovej níže, ktorý by do Európy priniesol zmenu počasia. Toto stabilné počasie, ktoré je každý deň rovnaké je tak pre meteorológov mimoriadne nudné.

Zdá sa však, že sa schyľuje k zmene. Začínajú to avizovať posledné výstupy numerických modelov, ktoré nám už o pár dní sľubujú výraznejší prepad teplôt. Nevychádzame len z posledných behov numerických modelov, ale z takzvaných ansámblov.

Ako vidieť napríklad na ansámbly z Bratislavy, tak do konca októbra je vývoj počasia jasný, no na začiatku novembra môže dôjsť k prudkému ochladeniu, ktoré je aktuálne viac pravdepodobnejšie, ako to, že bude pokračovať stabilný charakter počasia.

očakávaný vývoj počasia
očakávaný vývoj počasia

Ešte týždeň sa nič neudeje

Nadchádzajúci týždeň sa však ešte nič v počasí neudeje a pred nami máme mimoriadne teplý víkend, ktorý prinesie naposledy vysoké teploty s teplotami až nad +20 °C.

V nedeľu by sa teploty na juhozápade mohli dostať až nad hranicu +20 °C.

Na začiatku týždňa už s takto vysokými teplotami nepočítajte, no aj naďalej treba na našom území očakávať stabilné počasie bez zrážok. Vzostupu teplôt však bude brániť nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele môže udržať po väčšinu dňa. Maximálne teploty sa budú budúci týždeň pohybovať od +12 do +19 °C.

 

Stabilné počasie by malo prevládať aj počas sviatočného dňa na 1. novembra a potom by malo dôjsť k spomínanej prudkej zmene.

2. november sledujte

Práve budúcu sobotu sa črtá spomínaná výrazná zmena v charaktere počasia. Ešte na konci októbra sa bude z Atlantiku snažiť nad centrálnu Európu nasunúť ďalšia tlaková výš, ktorá by predĺžila stabilné obdobie, no aktuálne sa zdá, že doslova prerazí tlaková níž, ktorá dá definitívne zbohom za stabilným počasím.

Táto tlaková níž by sa mala prehĺbiť nad Pobaltím a okolo nej by k nám mal od severu preniknúť veľmi studený, pôvodom až arktický vzduch.

do našej oblasti mieri chladnejší vzduch
do našej oblasti mieri chladnejší vzduch
 

Ten k nám bude prúdiť medzi tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím a rozsiahlou tlakovou výšou so stredom nad Britskými ostrovmi. Znamená to teda, že by malo nastúpiť chladnejšie počasie, ktoré by mohlo byť pod úrovňou dlhodobého normálu, no o žiadnu extrému zimu nepôjde.

Napriek tomu sa treba pripraviť, že už na začiatku novembra nám hrozia aj vo vyššie položených mestách a obciach severného Slovenska prvé snehové zrážky. Pri denných teplotách od +2 do +8 °C by mohlo snežiť v takom Poprade, na Orave, či na Kysuciach. Zatiaľ sa však sneženia v nížinách netreba obávať, no nemožno to vylúčiť v noci, kedy by mohli teploty klesať aj pod bod mrazu.

Avizované ochladenie tak už priam nabáda k tomu, aby ste začali s prezúvaním zimných pneumatík, nakoľko aktuálna predpoveď na november naznačuje, že ochladenie sa udrží aj ďalšie novembrové dni. Vyhliadku deň po dni na november si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd