Prvý SUPERSPLN v tomto roku bude MODRÝ. O chvíľu ho uvidíme

Veronika Salayová

O pár dní nás čaká nádherné nebeské divadlo. Na vlastné oči uvidíme prvý modrý supermesiac na nočnej oblohe. Prečo modrý a prečo supermesiac. Tu je odpoveď. 

V pondelok 19. augusta 2024 o 20:25 h ponúkne nočná obloha vzácne a fascinujúce divadlo − modrý supermesiac. Čo presne tento jav znamená a prečo je taký výnimočný?

Supermesiac nastáva, keď je Mesiac v splne blízko perigea, čo je bod na jeho obežnej dráhe najbližšie k Zemi. Priemerná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je približne 384 400 km, no počas supermesiaca sa táto vzdialenosť zmenšuje, keďže Mesiac obieha okolo Zeme po elipsovitej dráhe. 

Ak nastane situácia, že je Mesiac v splne a navyše blízko perigea, čiže najbližšie k Zemi v rámci svojej elipsovitej dráhy, vtedy svieti mimoriadne jasne. Mesiac sa na oblohe javí väčší až o 14 % a svieti v priemere o 30 % jasnejšie. Práve vtedy hovoríme o supersplne alebo supermesiaci. 

 

 

 

Navyše tento superspln bude aj modrý. V skutočnosti to však neznamená, že bude mať aj modrú farbu. Ak ste sa tešili na Mesiac modrej farby, musíme vás sklamať.

Prečo bude supermesiac modrý?

Existujú dva typy modrých mesiacov, ale ani jeden nemá nič spoločné s farbou, vysvetľuje NASA. Sezónny modrý mesiac je tradičná definícia modrého mesiaca a odkazuje na tretí spln v astronomickej sezóne. Ide o tretí spln zo štyroch, ktorý nastane práve v pondelok. 

Druhá definícia je modrý mesiac, ktorý sa vzťahuje na druhý spln v jednom kalendárnom mesiaci. Ak napríklad nastane spln mesiaca na začiatku a aj na konci rovnakého mesiaca, tak ten druhý v poradí sa označuje ako modrý mesiac (angl. blue moon).

Môže mať Mesiac modrú farbu? 

Možno sa pýtate, či Mesiac niekedy skutočne nadobudne modrú farbu. Mesiace, ktoré majú modrú farbu, sú extrémne zriedkavé a nemajú nič spoločné s kalendárom alebo fázami Mesiaca, a dokonca to nemusia byť ani splny.

 

Keď nastane modrý mesiac, modrá farba je výsledkom kvapôčok vody vo vzduchu, určitých typov oblakov alebo častíc vyvrhnutých do atmosféry prírodnými katastrofami, ako je sopečný popol a dym.

Modro sfarbené Mesiace sa zvyčajne na fotografiách vyrábajú pomocou špeciálnych modrých filtrov pre fotoaparáty alebo v softvéri na následné spracovanie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd