Mieri k nám arktické ochladenie. Príde PRVÝ SNEH a taktiež prvé plošnejšie mrazy

Mieri k nám arktické ochladenie. Príde PRVÝ SNEH a taktiež prvé plošnejšie mrazy
Peter Minárik

Do našej oblasti mieri výrazné ochladenie, ktoré dokonca prinesie prvý sneh, ale aj prvé plošnejšie mrazy. Ochladzovať sa začne už zajtra a môže za to studený front, ktorý práve teraz ovplyvňuje počasie na našom území.

Cez naše územie postupuje studený front, ktorý už od ranných hodín prináša dážď predovšetkým do severozápadných oblastí nášho územia. Tento studený front sa nad našou oblasťou vlní a tak sa pohybuje len veľmi pomaly smerom na východ.

V priebehu zajtrajšieho dňa sa tento studený front presunie o pár desiatok kilometrov východne a zrážkové pole sa presunie nad východné časti krajiny.

Medzitým začne na severozápade slabnúť zrážková činnosť a do našej oblasti začne prenikať chladnejšia vzduchová hmota od severozápadu.

V nedeľu ochladenie a v Tatrách aj prvý sneh

Už v nedeľu sa na našom území výraznejšie ochladí. Maximálne denné teploty sa budú na našom území pohybovať od +8 do +15 °C. Výrazne chladnejšie bude predovšetkým na severe a severozápade Slovenska.

V dôsledku ochladenia začne klesať hranica sneženia, ktorá na našom území v nedeľu poklesne na 2000 m n.m., na severe len na 1500 m n.m.

očakávaná hranica sneženia
očakávaná hranica sneženia
 

Vplyvom toho treba očakávať, že sa na hrebeňoch Vysokých Tatier bude vyskytovať prvé sneženie. Napadnúť by tu mohlo do 5 cm nového snehu.

Mrazivý začiatok týždňa

V studenom vzduchu sa však začne nad našu oblasť nasúvať výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý síce prinesie zlepšenie počasia, no ďalšie ochladenie, ktoré bude výrazné predovšetkým v nočných a v ranných hodinách.

Už v noci z nedele na pondelok bude na našom území veľmi chladno. Teploty do rána poklesnú na +9 až +2 °C, no v dolinách a v kotlinách pôjdu teploty ešte nižšie.

očakávaná ranná teplota v pondelok
očakávaná ranná teplota v pondelok
 

V utorok by malo byť ešte o čosi chladnejšie a v dolinách v kotlinách by mali teploty klesať až k -2 °C.

očakávaná ranná teplota v utorok
očakávaná ranná teplota v utorok

Naše územie sa tak v nadchádzajúcich hodinách dočká veľmi výrazného ochladenia, ktoré sa udrží aj v ďalších dňoch. Vývoj deň po dni až na mesiac si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd