Prvé zrážky už prichádzajú, prinášajú aj búrky

Prvé zrážky už prichádzajú, prinášajú aj búrky
Ema Bazhaykin

Na mnohých miestach Slovenska dnes očakávame upršané počasie aj búrky. Predpovede sa napĺňajú už od skorých ranných hodín. Zo západu prichádzajú na naše územie zrážky, ktoré prinášajú aj búrky. Kde dnes ešte bude búrlivo? 

Počasie na Slovensku dnes ovplyvňuje studený front, ktorý bude prinášať zrážky a búrky. Komplex búrok s výraznými zrážkami sa včera presúval cez Rakúsko a v skorých ranných hodinách napokon dorazil aj k nám. 

Daždivo začalo byť na západnom Slovensku už v skorých ranných hodinách a od 6:00 h sa dokonca vyskytujú aj prvé ojedinelé búrky v okolí Trnavy či Komárna.

Zrážkové pole pokračuje ďalej na východ, očakáva sa však, že dopoludnia zrážky v tejto oblasti ustanú. Potom nás však čaká ďalšie kolo.

 

Kde nás dnes ešte čakajú búrky?

Ďalšie kolo búrok dnes očakávame popoludní, zo začiatku najmä v horských oblastiach na severe, kde sa vo vlhkom vzduchu bude tvoriť kopovitá oblačnosť. Ide však o orografické búrky, pri ktorých najväčšie nebezpečenstvo predstavuje ich statickosť.

Tieto búrky tak na pomerne malé územie môžu prinášať aj vyššie zrážkové úhrny, ktoré by mohli spôsobovať prívalové povodne.

Ďalšie popoludňajšie kolo búrok by malo prísť opäť od západu zo susedného Česka a Rakúska. Prvé búrky by na naše územie mali prísť už krátko po 14:00 do oblastí Záhoria, neskôr aj do ďalších okresov západného Slovenska

 

Búrky na západe môžu prinášať aj nebezpečné sprievodné javy ako krúpy či silnejšie poryvy vetra.

Vlna búrok sa bude vo štvrtok podvečer hnať zo západného Slovenska smerom nad stredné Slovensko, kde v neskorších večerných hodinách zaniknú. Detailnejšie informácie o situácii v jednotlivých okresoch a to, kde sa búrky čakajú si pozrite na MAPE tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd