Prvé silné búrky v našej oblasti sú už tu. Ženie sa silná supercela

Prvé silné búrky v našej oblasti sú už tu. Ženie sa silná supercela
Veronika Sádovská

Streda bola až doteraz pokojná, avšak prvé silné búrky už začali úradovať. Českom sa ženie silná supercela a počas dnešného dňa nemusí byť jediná.

Pomerne silná búrka sa vytvorila dnes popoludní neďaleko českého mesta Olomouc a pokračuje ďalej. Táto búrka sa vytvorila na línii konvergencie, teda zbiehavosti prúdenia a ide skôr o súčasť línie búrok, ktoré sú práve aktívne v Poľsku.

Dnešné búrky môžu byť veľmi nebezpečné vysokou bleskovou aktivitou, krúpami ale aj silným vetrom.

 

Búrok a superciel bude dnes viac

Búrky majú dnes sa svoj vznik dostatok energie a aj dynamiky v podobe strihu vetra, ale rozvoju konvekcie bude brániť konvektívna inhibícia (CIN). Ak sa ale už nejaká búrka vytvorí, bude veľmi pravdepodobné, že môže zosilnieť na ďalšiu supercelu a to práve vďaka vysokému strihu vetra.

Ak sa vytvoria ďalšie búrky na území Moravy a Sliezska, tak môžu priniesť aj veľké krúpy s priemerom okolo 3 centimetrov. Aktuálna supercela neďaleko Olomouca podľa radarových snímok pravdepodobne takéto krúpy produkuje. Rovnako nebezpečný môže byť pri nich aj silný nárazový vietor, ktorý môže dosahovať v nárazoch až 90 km/h.

Českí meteorológovia už o 16. hodine vydali varovania pre Litovel, Konice, Prostějov, Olomouc a Přerov.

 

Ženie sa na východ

Supercela v Olomoucku a ďalšie prípadné búrky, ktoré budú v tejto oblasti vznikať, sa budú pohybovať smerom na východ. S príchodom večerných hodín môžu ďalšie búrky vzniknúť aj v centrálnej časti Čiech.

Večer bude pre nás veľmi zaujímavé sledovať vývoj na Morave, pretože práve odtiaľ by mohli potenciálne silné búrky postúpiť aj na naše územie a konkrétne do Žilinského či Trenčianského kraja.

Čo nás čaká a kedy búrky dorazia sa môžete dočítať tu. Aktuálnu polohu zrážok a búrok môžete aj vy sledovať na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd