PRVÉ PROBLÉMY: Vietor na Slovensku láme stromy. Prvé problémy sú najmä na severe

PRVÉ PROBLÉMY: Vietor na Slovensku láme stromy. Prvé problémy sú najmä na severe
Peter Minárik

Silný vietor začína vystrájať už aj na našom území. Bez dodávok elektrickej energie sú prvé domácností a silný vietor vyvrátil už niekoľko stromov. Treba počítať s tým, že počas noci sa situácia výraznejšie zhorší a ráno bude problematické.

Zatiaľ čo v západnej Európe začína vietor pomaly slabnúť, inak to vyzerá na našom území, kde vietor začína silnieť.

Prvá vlna silného vetra prišla na Slovensko večer a aktuálne vietor zosilňuje. Hasiči evidujú už niekoľko výjazdov a prvé výjazdy hlásia aj energetici. Skoro ráno nás čaká druhá, najsilnejšia vlna vetra, a tak ráno treba počítať s výraznými komplikáciami.

Na severe padajú stromy

Počasie aktuálne spôsobuje problémy predovšetkým v Žilinskom kraji, odkiaľ hlásia najviac komplikácii. Silný vietor už zlomil niekoľko stromov, ktoré spôsobili problémy.

K prvému vážnejšiemu incidentu došlo na železničnej trati na Orave. V úseku Kraľovany-Párnica spadol strom a trať bola na vyše hodinu neprejazdná. Železničiari obnovili dopravu o 19:53.

Stromy padajú aj na Kysuciach. Dobrovoľní hasiči zasahovali pri páde stromu cez cestu v Škorčí, ktorý odstránili. Strom spadol aj na sídlisku v Kysuckom Novom Meste na ulici Clementisova.

foto: Údržba mesta Kysucké Nové Mesto
foto: Údržba mesta Kysucké Nové Mesto

Problémy spôsobujú spadnuté stromy aj energetikom. Bez dodávok elektrickej energie sú na západe v časti obcí Solčany a Skačany. O čosi viac porúch hlási Stredoslovenská distribučná. Energetici evidujú problémy v okolí Čadce aj v obciach na Turci, kde sa poruchy čoskoro podarí odstrániť.

Keďže v noci bude vietor naberať na sile a najintenzívnejšie poryvy bude dosahovať ráno, tak problémov bude ešte viac.

Najsilnejší vietor fúka na horách

Na Slovensku práve v týchto chvíľach fúka v nižších polohách vietor s nárazmi 40 až 70 km/h. Zatiaľ najsilnejší náraz vetra bol zaznamenaný v Malackách a to na úrovni 76 km/h.

Spomedzi hôr zatiaľ najsilnejšie fúkalo na Chopku a to s nárazmi okolo 115 km/h. Ide však len o stanice SHMÚ. O čosi hustejšia sieť Horskej záchranné služby eviduje na vrchu Predný Salatín náraz vetra o sile 147 km/h, pri priemernej rýchlosti vetra 100 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd