FOTO: Prvé problémy sú tu! Severné Taliansko je pod vodou. Zaplavené sú diaľnice, vlaky nejazdia

FOTO: Prvé problémy sú tu! Severné Taliansko je pod vodou. Zaplavené sú diaľnice, vlaky nejazdia
Veronika Salayová

Problémy v dôsledku neutíchajúcich zrážok nenechali na seba dlho čakať. Severné Taliansko hlási dnes ráno rozsiahle povodne. Voda zaplavila diaľnice a veľké problémy majú aj vlaky. 

Prívalové dažde v severnom Taliansku, najmä v regióne Lombardska, spôsobili povodeň medzi provinciami Miláno a Monza, kde sa vylialo niekoľko riek. V meste Nova Milanese v Brianze spadlo už neuveriteľných 343 mm zrážok za 36 hodín.

Kritická situácia je podľa talianskeho portálu Meteoweb v Monze, Bellinzago Lombardo, Gessate, Niguarda a Masate. Záchranné zložky vykonali prelet vrtuľníka z Malpensy nad oblasťami východne od Monzy a Milána, kde monitorovali zaplavené oblasti.

Hasičský zbor doteraz vykonal viac ako 200 zásahov, pričom viac ako polovicu v oblasti Milána a desiatky v provincii Monza Brianza. Išlo najmä o záchranu ľudí zo svojich zatopených domov a následné odvodnenie.

 

Situácia je v Taliansku v dôsledku povodní vážna

Medzitým pokračujú monitorovacie operácie na hladine rieky Lambro, ktorá ako prvá prekročila všetky povodňové stupne a rozliala sa do niektorých milánskych štvrtí. Z brehov sa vyliala aj rieka Seveso a hladina jazera Como neustále rastie.

Povodne postihli veľkú časť Lombardska, čo tiež výrazne ovplyvnilo vlakovú dopravu. Aktuálne sú zaplavené trate na úsekoch Varese – Miláno – Treviglio, Miláno – Lecco a Novara – Miláno – Pioltello.

Okrem toho boli zaznamenané aj prvé menšie zosuvy pôdy a zaplavené podjazdy v oblasti Lodi a Varese.  Zlé počasie spôsobilo problémy aj na diaľniciach, a to už počas včerajšieho večera.

Na diaľnici A1 sa vytvorili až 6-kilometrové kolóny z dôvodu záplav. Uzavreli aj diaľnicu A4 medzi Castegnato v oblasti Brescia a Cavenago v smere na Miláno.

 

Taliansko čakajú ďalšie zrážky a búrky

Zlou správou je, že toto je iba začiatok. Severné Taliansko aj v ďalších dňoch čakajú búrky a zrážky, takže situácia sa bude len zhoršovať a povodní bude, bohužiaľ, viac. 

Paradoxom je, že minulý rok o tomto čase severné Taliansko bojovalo s rekordným suchom a nedostatkom vody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd