PRVÉ INFO: Začínajú horúčavy a tropické teploty. Už v nedeľu udrú silné búrky

Veronika Salayová

Víkend bude poriadne horúci, takže sa pripravte na tropické teploty. Následne nás schladia búrky, ktoré udrú už v nedeľu a môžu byť aj veľmi intenzívne. Počasie tak bude pestré a my vám prinášame prvé informácie, čo presne sa bude na Slovensku a v Európe diať. 

Počasie na Slovensku je v posledných dňoch ako na hojdačke. Po horúčavách a tropickej noci došlo výrazné ochladenie a teploty v prvej polovici týždňa poklesli aj o 10 °C. Po krátkej chladnej epizóde teploty opäť na našom území stúpajú a Slovensko už od zajtra znova čakajú tropické teploty.

Kým dnešné teploty napriek prúdeniu teplého vzduchu ešte nepresiahli hranicu +30 °C, od zajtra sa o slovo opäť prihlásia tropické horúčavy. Momentálne nás ovplyvňuje tlaková výš, ktoré sa presúva nad Balkán, a my sa dnes večer dostaneme nad jej okraj, čím sa zintenzívni prílev tropického vzduchu nad naše územie. 

Víkend bude pekelne horúci

Horúci vzduch pôvodom z Afriky bude k nám prúdiť z juhozápadu a postará sa o poriadne pekelný víkend. Teploty budú v sobotu aj v nedeľu stúpať až k +33 °C, lokálne aj vyššie, pričom najteplejšie bude na juhozápade Slovenska. 

 

Zároveň však postupuje nad Britskými ostrovmi aj studený front, ktorý sa v sobotu dostane už nad strednú Európu. Očakáva sa, že sa na ňom budú tvoriť jednotlivé vlny búrok. Modely naznačujú, že sa sformuje búrkový systém a ten postúpi až k nášmu územiu. Búrky začnú v strednej Európe vznikať už v podvečerných hodinách.

Búrky sa začnú najskôr tvoriť v Nemecku a v sobotu vo večerných hodinách by sa mal sformovať búrkový systém, ktorý bude siahať od západného Rakúska naprieč Českom až nad nemecko-poľské pohraničie.

očakávané zrážky pri prechode frontu v sobotu
očakávané zrážky pri prechode frontu v sobotu, zdroj: ČHMÚ

Búrky by tu mali pretrvávať v noci zo soboty na nedeľu a postupne zaniknú. Najnebezpečnejším prejavom sobotňajších búrok bude najmä zosilnený vietor, ktorý by mohol potenciálne páchať škody menšieho rozsahu.

 

Nie je vylúčená ani možnosť vzniku supercely s krúpami, no ak aj supercely vzniknú, budú skôr slabšie. V Česku sú už v platnosti aj výstrahy, no tento búrkový systém nás minie, čiže v sobotu večer sa búrky na Slovensku ešte neočakávajú.

výstrahy pres búrkami v sobotu
výstrahy pres búrkami v sobotu, zdroj: ČHMÚ

Nedeľa už bude na Slovensku búrlivá

Záver víkend by mal priniesť búrky aj na naše územie. Počas nedele bude ešte slnečno a teplo, no vo večerných hodinách to príde.

V nedeľu sa totiž studený front presunie o pár kilometrov východne a popoludní až podvečer začnú vznikať prvé búrky na východe Rakúska a nad Moravou. Tieto búrky rýchlo začnú naberať na sile a vo večerných hodinách sa začne meniť charakter počasia už aj u nás.

Na studenom fronte sa bude tvoriť vlna večerných búrok, ktoré sa budú týkať už aj nás. Búrky sa budú tvoriť na západnom a severozápadnom Slovenska, takže v týchto oblastiach sa pripravte na silné večerné búrky!

Sformovaný búrkový systém by mal vo večerných hodinách postupovať naprieč Slovenskom, pričom prinesie búrky predovšetkým do západného a severozápadného Slovenska.pr

Pripraviť sa treba na zosilnený vietor, prípadne lokálne aj menšie krúpy. V nedeľu však bude na Slovensku aj poriadne dusno, takže búrky prinesú aj chvíľkové osvieženie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd