PRVÉ INFO: Víkend prinesie tropické teploty, no potom hrozí nebezpečenstvo

Peter Minárik

Víkend je za rohom a ten by mal priniesť na Slovensko ďalšiu vlnu extrémnych teplôt, po ktorých bude nasledovať vlna intenzívnych búrok. Posledný júlový týždeň teda z meteorologického pohľadu nudný rozhodne nebude a hrozí nám hneď niekoľko nebezpečných javov.

Počas včerajšieho dňa postúpil cez naše územie studený front, ktorý na naše územie priniesol niekoľko búrok. Tie však, našťastie, neboli príliš výrazné, no napriek tomu budeme dnes vo výraznej miere pociťovať vplyv studeného frontu.

Za ním sa k nám počas noci začal dostávať od severozápadu chladnejší vzduch, čo sa prejaví na dnešných maximálnych teplotách. Tie by sa mali pohybovať na úrovni +21 až +27 °C. Hranica pre letný deň je definovaná na hodnote +25 °C, a tak nás dnes letný deň rozhodne nečaká na celom území.

Už zajtra to však bude iné. Pri slnečnom počasí sa teploty vyšplhajú o zhruba 3 stupne vyššie a piatkové teploty by mali na našom území vystúpiť na úroveň +23 až +29 °C. Pokorenie tropickej hranice +30 °C sa zatiaľ neočakáva.

 

Víkend však už tropické počasie prinesie a na celom území sa pripravte na ďalšiu vlnu horúceho počasia.

Teploty pôjdu až nad +35 °C

Nad Stredomorím a nad Balkánom by sa mala usadiť tlaková výš. Okolo nej sa začne až z Afriky do Talianska, nad Balkán a aj nad strednú Európu dostávať veľmi teplý tropický vzduch.

Na Balkáne sa očakáva opäť veľmi nebezpečný víkend, ktorý tu prinesie teploty, atakujúce hodnoty až okolo +40 °C.

Na našom území sa takéto extrémy určite neočakávajú, avšak počítajte s tým, že aj u nás bude mimoriadne teplo.

 
 

Sobota bude rozhodne príjemnejšia a menej nebezpečná ako nedeľa. Počasie by malo byť slnečné a teploty by sa mali na našom území dostať na hodnoty od +26 do +34 °C. Nebezpečenstvo teda spočíva predovšetkým v silnom slnečnom žiarení, pred ktorým sa treba chrániť a opäť treba zvýšiť príjem tekutín.

V nedeľu bude počasie ešte extrémnejšie. Predpovede avizujú, že pri slnečnom počasí teploty prakticky na celom Slovensku vystúpia nad hranicu +30 °C a na juhu krajiny sa teploty dostanú až nad hranicu +35 °C.

V nedeľu popoludní pozor na búrky

Nedeľňajšie ráno a dopoludnie by ešte malo byť na našom území relatívne pokojné, no numerické modely avizujú, že nám v neskorších hodinách hrozí nebezpečenstvo.

To by malo spočívať v podobe postupu ďalšieho studeného frontu. Pred týmto frontom by k nám teda mal vrcholiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, ktorý sa počas dňa bude prehrievať a labilizovať a následne by do tohto labilného vzduchu mal vstúpiť front.

Dnes je však ešte štvrtok a je ťažké presne odhadnúť, ako sa počasie v nasledujúcich dňoch vyvinie, no ansámbly numerického modelu naznačujú, že front by mal s pravdepodobnosťou 60 až 70 % postúpiť v nedeľu popoludní z oblasti Moravy.

Na fronte by sa mala vytvárať ďalšia vlna pomerne intenzívnych búrok, ktoré by mohli byť sprevádzané prívalovými zrážkami a silným nárazovým vetrom. Takéto frontálne búrky sú po horúcich dňoch v letnom období vždy veľmi nebezpečné.

V nedeľu popoludní teda predbežne počítajte s tým, že víkend pokazí postupujúci studený front s búrkami, ktoré sa postupne preženú celým územím.

Po prechode frontu by malo dôjsť k ďalšiemu ochladeniu, no mesačná predpoveď naznačuje, že v posledných júlových dňoch by sa malo na našom území opäť výraznejšie otepľovať. Predpoveď deň po dni na august nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd