PRVÉ INFO: Veľká zmena v počasí prichádza. Mieri k nám LEJAK a citeľné ochladenie

PRVÉ INFO: Veľká zmena v počasí prichádza. Mieri k nám LEJAK a citeľné ochladenie
Peter Minárik

Na naše územie mieri veľká zmena v počasí, ktorá úplne prekope doterajší charakter počasia, ktorý zažívame na našom území niekoľko dní. Pred nami sú posledné suché a veľmi teplé dni a potom nás čaká prudká zmena v počasí plná búrok, lejakov a ochladenia.

Na Slovensku zažívame veľmi veľké sucho, ktoré je predovšetkým na severe a východe Slovenska až extrémne. Sucho je také veľké, že dokonca vysychajú niektoré vodné toky. 

Všetko sa to zhoršilo v uplynulých dňoch, kedy do našej oblasti začal od východu prúdiť suchý vzduch, ktorý sa veľmi dobre prehrieva. V dôsledku toho teploty na našom území stúpali až cez úroveň +35 °C.

Do konca takéhoto suchého a slnečného počasia však zostávajú posledné tri dni a následne dôjde k prudkej zmene počasia, ktorá by už mala byť dlhodobá.

Posledné horúce dni

Takýto charakter počasia, aký máme na Slovensku teraz, sa udrží do nedele. Počasie môže byť mierne narušené ešte dnes večer, kedy by sa na západnom Slovensku mohli vyskytnúť prehánky či dokonca búrky.

 

Víkend prinesie na Slovensko prevažne jasné až polooblačné počasie s teplotami, ktoré sa budú na našom území pohybovať od +24 až do +31 °C. Podľa všetkého nás čakajú posledné tropické dni

Vyhliadky počasia do konca septembra totiž naznačujú postupný, ale súvislý pokles teplôt a v druhej polovici mesiaca je už Slnko také slabé, že teploty nad +30 °C sú takmer vylúčené. Jednoznačne tak trópy cez víkend pre tento rok končia.

V pondelok príde prudká zmena počasia

K zmene charakteru počasia na našom území môže dôjsť už v nedeľu večer a počas noci na pondelok. Počasie v našej oblasti totiž bude ovplyvňovať výrazný studený front, pričom nad Talianskom sa zároveň prehĺbi tlaková níž. To zabezpečí v celej strednej Európe a pri Stredomorí mimoriadne búrlivé počasie plné lejakov a toto počasie sa postupne dostane až nad naše územie.

V nedeľu večer sa tak na juhozápade Slovenska môžu objaviť prvé búrky. Ich vyššia pravdepodobnosť je však v noci na pondelok. V pondelok sa už takmer celá západná polovica Slovenska zobudí do upršaného počasia, zatiaľ čo na východe bude ešte teplo. Tu totiž dorazí studený front až v utorok. Leto tu tak zotrvá o deň dlhšie.

 

Na západnom a strednom Slovensku však bude medzičasom pršať a zrážky by mali byť trvalejšieho charakteru. Pršať by malo až do utorkového večera a celkovo by mohli zrážky priniesť desiatky litrov vody na meter štvorcový pôdy.

Okrem zrážok sa však očakáva aj postupné ochladzovanie. Teploty budú klesať každým dňom a v našej oblasti konečne nastúpi jesenný charakter počasia. Vývoj počasia deň po dni si pozrite TU >>>.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd