PRVÉ INFO: Teraz nám hrozia aj SILNÉ BÚRKY. Toto nás čaká nasledujúce dni

PRVÉ INFO: Teraz nám hrozia aj SILNÉ BÚRKY. Toto nás čaká nasledujúce dni
Peter Minárik

Okrem horúčav na našom území nám teraz hrozia aj silné búrky. V nadchádzajúcich dňoch bude vzduch oveľa vlhší, tým pádom bude na pocit čoraz dusnejšie a takýto vzduch je veľmi priaznivý pre tvorbu búrkovej činnosti, ktorá bude nad našim územím doslova vybuchovať.

Nad naše územie sa dostáva veľmi teplý vzduch, ktorý prináša mimoriadne vysoké denné teploty. Búrky sú zatiaľ len výnimočné, no v nasledujúcich dňoch budeme svedkami v oveľa väčšom počte toho, čo teraz možno pozorovať nad Alpami či Nízkymi Tatrami, kde je vzduch vlhší ako v iných častiach Slovenska a z kopovitej oblačnosti tu vznikajú búrky.

V nadchádzajúcich dňoch nám totiž táto situácia hrozí v oveľa väčšej miere a prakticky na celom našom území. Vzduch nad nami totiž bude zo dňa na deň vlhší a vlhký vzduch sa počas slnečných dní dobre prehrieva a labilizuje. V takomto labilnom vzduchu budú v nadchádzajúcich dňoch vznikať početné búrky.

Búrky hrozia už večer na západe

Dnes, teda v stredu, sa až do večerných hodín očakávajú búrky v oblasti Nízkych Tatier. Postupne sa môže vytvoriť búrka aj nad Malou či Veľkou Fatrou. V priebehu večerných hodín nevylučujú numerické predpovedné modely to, že nad východným Rakúskom dôjde na úpätí Álp k iniciácii nových búrok, ktoré sa môžu dostať večer a v noci aj nad západné Slovensko.

 

Rizikom nielen dnešných búrok, ale aj búrok počas nasledujúcich dní, je výskyt prívalových zrážok, ktoré môžu spôsobiť lokálne povodne.

Štvrtok v znamení horských búrok

Počas štvrtka sa očakáva rovnaká situácia v oblasti hôr ako dnes. Búrky sa však budú tvoriť v oveľa väčšej miere a to predovšetkým v horských oblastiach Žilinského a Prešovského kraja.

Búrky budú opäť statické a hrozia nám predovšetkým prívalové zrážky, ktoré by mohli spôsobiť lokálne zatopenie. Podvečer to však môže byť zaujímavé aj v oblasti západného Slovenska.

Večer a v noci by mali byť východné Alpy iniciátorom ďalšej konvekcie a búrky hrozia na východe Rakúska, na juhu Moravy a v časti západného Slovenska.

V piatok budú orografické búrky najpočetnejšie

V piatok by mal byť vzduch ešte vlhší ako vo štvrtok a búrky budú vznikať na celom území Slovenska a to opäť predovšetkým v oblasti hôr.

 
 

V priebehu večerných hodín sa búrky očakávajú aj v nižších polohách najmä na západnom Slovensku.

Do soboty počítajte teda s tým, že najskôr dôjde k tvorbe búrok v oblasti hôr a v druhej časti popoludnia, respektíve skôr na večer a v prvej polovici noci, hrozia búrky aj v nižších polohách, predovšetkým na západnom Slovensku.

Výrazné búrky dorazia cez víkend

Počas víkendu nás však čakajú oveľa intenzívnejšie búrky. Prinesie ich studený front, ktorý začne postupovať cez našu oblasť.

Víkendové búrky by mali byť oveľa intenzívnejšie a sprevádzané môžu byť javmi ako silný nárazový vietor, či krúpy. Zrejme najsilnejšie búrky zasiahnu naše územie v nedeľu.

Ochráňte seba aj svoj majetok pred búrkami a ďalšími nástrahami počasia. Vyplňte krátky, nezáväzný formulár a poisťovňa Allianz sa pozrie na vaše aktuálne poistenie a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na nové aj na súčasné poistenia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Zajtra
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Piatok
Jasno
17 °C / 2 °C
Denis Denisa
Sobota
Občasný dážď
10 °C / 2 °C
Pamiatka zosnulých
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd