PRVÉ INFO: Slovensku hrozia v piatok veľmi SILNÉ búrky. Prídu vo vlnách

PRVÉ INFO: Slovensku hrozia v piatok veľmi SILNÉ búrky. Prídu vo vlnách
Peter Minárik

Na našom území už vyčíňajú veľmi silné búrky a podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov Slovensku hrozia v piatok vlny silných búrok. Prvá vlna búrok hrozí na našom území už v ranných hodinách, no vývoj očakávanej situácie je veľmi nepredvídateľný. Pozor si však treba dať najmä v jednej časti Slovenska.

Nielen Slovensko, ale celú našu oblasť zviera mimoriadne teplé počasie. To v Európe dvíha teploty až na hranicu okolo +40 °C, no ruka v ruke s extrémne vysokými teplotami zvyčajne idú aj silné búrky, a to obzvlášť v situácii, ktorú nad strednou Európou zažívame aj teraz.

Nad strednou Európou sa totiž vlní studený front, na ktorom sa počas popoludnia tvoria jednotlivé vlny búrok. Umožňuje to príliv veľmi vlhkého vzduchu, čo pociťujeme už od skorého rána, a prejavuje sa to na aktuálnej vlne veľmi dusného počasia.

Kombinácia vysokých teplôt a vysokej vlhkosti spôsobuje spomínané dusno, no aj vysoké hodnoty rosného bodu, ktoré podporujú tvorbu kopovitej oblačnosti a následných búrok. Presvedčili sme sa o tom aj dnes, kedy sa na našom území vytvorila vlna silných stacionárnych búrok, ktoré vyvolávali prívalové zrážky, a tie sa vo Vysokých Tatrách podpísali aj pod tragédiu, ktorá si vyžiadala dva ľudské životy.

Slovensko čaká ďalšia vlna búrok

Musíte sa však pripraviť na to, že vlna teplého a dusného počasia bude pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch, pričom už v nasledujúcich hodinách čaká našu oblasť ďalšia vlna nebezpečného počasia a podľa všetkého nás v piatok čakajú doteraz najintenzívnejšie búrky z aktuálnej série teplého a búrlivého počasia.

 

Na úvod však musíme zdôrazniť jednu veľmi podstatnú vec. Vývoj situácie na nasledujúce hodiny je zaťažený mimoriadne veľkou neistotou a prakticky z každým prepočtom numerických modelov sa situácia mení. Rozdielnosť je predovšetkým v načasovaní a v počte jednotlivých búrkových vĺn, ktoré nás čakajú.

O čosi jasnejšie sú nebezpečné sprievodné javy, ktoré búrky v nadchádzajúcich hodinách prinesú. Najnebezpečnejším javom v nadchádzajúcich hodinách bude prívalový dážď, keďže búrky najmä v oblasti hôr budú stacionárnejšie a na malé územie môžu v priebehu desiatok minút priniesť extrémne úhrny zrážok, ktoré môžu priniesť prívalové povodne.

Nebezpečný však bude aj silný vietor, ktorý sa počas búrok bude vyskytovať, a to predovšetkým v piatok večer a v noci z piatka na sobotu, kedy to podľa predbežných prepočtov numerických modelov vyzerá najnebezpečnejšie.

 

Ešte raz však zdôrazňujeme, že popis vývoja, ktorému sa teraz budeme venovať, je zaťažený značnou neistotou. Vieme, že búrky prídu, vieme aj ktoré oblasti Slovenska sú najviac ohrozené, no čo je najmenej predvídateľné je presné načasovanie búrok. Rátajte teda s nimi počas celého piatka.

Búrky budú nebezpečné

Podľa analýz a očakávaného priemerného vývoja hrozí prvá vlna búrok na našom území už v piatok, a to pomerne v skorých hodinách.

 

Tie presnejšie numerické modely ako náš Aladin či nemecký model ICON-D2 očakávajú, že v piatok ráno sa pole búrok bude presúvať naprieč Rakúskom k severovýchodu nad Moravu.

Do 8:00 h ráno by malo v oblasti západného Slovenska dochádzať k prvému rozvoju búrok. Vzniknuté prehánky a búrky sa budú pohybovať smerom k severovýchodu predovšetkým cez Trnavský a Trenčiansky kraj. Ranné búrky by mali byť sprevádzané najmä bleskovou aktivitou a výraznejšími zrážkami.

Následne nás čaká veľmi teplé a dusné počasie a druhá vlna búrok je pravdepodobná v piatok okolo 15:00 h. Nad našou oblasťou budú vznikať dve vlny búrok.

Jedna prinesie búrky najmä do oblasti západného a stredného Slovenska. V druhej časti popoludnia počítajte s búrkami, ktoré vo svojich silnejších jadrách môžu prinášať okrem prívalových zrážok aj krúpy či silný vietor. Už v piatok popoludní počítajte s možnými prvými problémami v podobe niektorých zaplavených oblastí.

 

Oveľa nebezpečnejšie búrky sa sformujú v alpskej oblasti. Podvečer sa vytvorí mohutný búrkový systém, ktorý bude postupovať z Rakúska nad Moravu a podľa niektorých behov numerických modelov sa tento búrkový systém rozšíri aj nad západné Slovensko. Nebezpečné búrky budú najmä medzi 19:00 h až polnocou.

Tento búrkový systém prinesie intenzívne prejavy v podobe silných nárazov vetra, ktoré môžu páchať materiálne škody. Okrem vetra treba počítať aj s lejakmi.

Na čo sa teda pripraviť? Prvá možnosť búrok je na severozápade a západe už v piatok ráno. Pravdepodobnejšie sú búrky v piatok popoludní na západnom Slovensku a tretia vlna búrok by mohla prísť v piatok večer a v noci na sobotu, kedy nás môže zasiahnuť okraj búrkového systému.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd