PRVÉ INFO: Slovensko zasiahnu lejaky, aké sme tu už dlho nemali

PRVÉ INFO: Slovensko zasiahnu lejaky, aké sme tu už dlho nemali
Peter Minárik

Naše územie čaká už čoskoro vlna výdatných zrážok, ktoré prinesú na naše územie toľko vytúžené zrážky. Zrážky, ktoré sa očakávajú v nadchádzajúcich dňoch prinesú toľko zrážok, koľko sme na našom území nezaznamenali už niekoľko týždňov.

Pred nami sú posledné dva príjemné letné dni. Víkendové počasie prinesie na Slovensko posledné teplé dni, pri ktorých teploty vystúpia až nad hranicu +30 °C.

Odporúčame preto sa vybrať k vode alebo do prírody a vychutnať si ešte posledné slnečné lúče. V noci z nedele na pondelok totiž dôjde k tak výraznej zmene, ktorá už natrvalo zmení charakter počasia na našom území.

Prvá vlna zrážok príde v pondelok

Počas víkendu ešte budeme na Slovensku pod vplyvom tlakovej výše a zároveň bude do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch. Ten zabezpečí teplé počasie s teplotami od +24 do +31 °C. Na oblohe sa očakáva len málo oblačnosti a zrážky sa vyskytnú len výnimočne.

 

Už v priebehu nedele však budeme môcť pozorovať v Európe výraznú zmenu počasia, ktorú prinesie postupujúci studený front, v rámci ktorého sa budú prehlbovať jednotlivé tlakové níže.

K najvýraznejšiemu prehĺbeniu tlakovej níže dôjde nad severným Jadranom a táto tlaková níž následne bude na začiatku týždňa postupovať do našej oblasti, pričom so sebou prinesie veľmi veľa zrážok.

V pondelok ráno sa postupne od západu na našom území rozprší, pričom na východe sa ešte zrážky počas celého pondelka nemusia vyskytovať. Už v utorok však treba počítať so zrážkami aj tu.

Predpoveď celkových úhrnov zrážok je pri takto komplikovaných situáciach pomerne obtiažna, ale najviac zrážok by mohlo spadnúť do stredy v oblasti západného Slovenska a to až okolo 50 litrov na meter štvorcový, čo konečne poteší poľnohospodárov.

očakávané úhrny zrážok na Slovensku
očakávané úhrny zrážok na Slovensku

Tlaková níž však so sebou prinesie búrlivé a veľmi upršané počasie prakticky do celej Európy. Mimoriadne veľa zrážok spadne na severe Talianska, Chorvátska a v Slovinsku, kde môžu zrážkové úhrny dosiahnuť až 200 mm.

očakávané úhrny zrážok v Európe
očakávané úhrny zrážok v Európe
 

V druhej polovici týždňa zrejme ešte výdatnejšie zrážky

V strede budúceho týždňa by mali zrážky na našom území prechodne ustať, avšak predpoveď počasia avizuje, že v strede budúceho týždňa k nám môže doraziť ďalšia vlna zrážok.

Zrážky prinesú jednotlivé postupy studených frontov a tlakových níži. Po suchom období je tak teraz pred nami pomerne upršané obdobie a postupne sa aj ochladí. Vývoj deň po dni až na mesiac nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd