PRVÉ INFO: Na Slovensko sa rútia ďalšie intenzívne BÚRKY

PRVÉ INFO: Na Slovensko sa rútia ďalšie intenzívne BÚRKY
Peter Minárik

Slovensko po vlne pokojných dní čaká ďalšie zhoršenie počasia, a to v podobe intenzívnych búrok. Tie dorazia na naše územie už o niekoľko hodín, pričom opäť prinesú celú plejádu veľmi nebezpečných javov. Zhoršenie počasia očakávajte už čoskoro.

Naše územie opäť zažíva veľmi pokojné počasie, ktoré prináša tlaková výš zasahujúca do našej oblasti od severu. Na Slovensku tak už máme niekoľko dní pokojné, prevažne slnečné a teplé počasie.

Teplé počasie čaká naše územie aj nadchádzajúce dni, no už to také pokojné ako doteraz nebude. Naše územie totiž čaká ďalšia séria búrok, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie.

 

Nebude len teplo, ale aj vlhko

Už počas nasledujúcej noci sa charakter počasia na našom území do výraznej miery zmení. Počasie totiž začne ovplyvňovať oblasť nižšieho tlaku, ktorá sa nachádza nad Balkánom.

Táto tlaková níž bude zasahovať až nad naše územie a Slovensko tak bude pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku, a zároveň sa k nám začne dostávať vlhší vzduch.

Pravidelní čitatelia už vedia, že keď sa do teplého vzduchu dostane vlhkosť, tak sa takáto vzduchová hmota počas denného prehrievania výrazne labilizuje a následne vznikajú búrky.

Presne to nás čaká už od nasledujúcej noci. Slovensko bude niekoľko nasledujúcich dní vystavené nielen teplému, ale aj vlhkému prúdeniu. Počas dňa bude veľmi teplo a maximálne teploty na našom území budú dostávať až k hranici +30 °C. Počas dňa bude slnko ohrievať a labilizovať vzduch a v tomto vzduchu bude predovšetkým počas popoludnia a večera dochádzať k tvorbe kopovitej oblačnosti a k následným búrkam.

 

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by Slovensko mohla prvá vlna búrok zasiahnuť už v stredu ráno.

Búrky budú aj intenzívne

Dnes by malo dochádzať nad Chorvátskom, Bosnou, Srbskom a Maďarskom k tvorbe búrok. Nás bude predovšetkým zaujímať vývoj v oblasti Maďarska, odkiaľ sa už počas ranných hodín dostanú od juhu nad naše územie prvé búrky.

Panuje však stále veľká neistota v tom, čo presne nás čaká. To je však pri takejto situácii, kedy sa búrky nevyskytujú na fronte, ale v teplom a vlhkom vzduchu, kde sú podmienené miestnou orografiou, pomerne bežné.

Predbežne však s prvými búrkami počítajte už tesne po východe slnka. Búrky by sa mali nasunúť nad Podunajskú nížinu a postupovať by mali smerom cez západné Slovensko.

Malo by ísť už o sformovaný búrkový systém, ktorý sa zo západného Maďarska a z východného Rakúska dostane postupne aj nad naše územie. Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú prívalové zrážky.

Počas stredajšieho dňa bude dochádzať k ďalšiemu rozvoju búrok na mnohých miestach nášho územia. Budú sa tvoriť jednotlivé búrkové bunky, ktoré budú lokálne aj intenzívnejšie. V jadrách búrok je riziko aj výskytu väčších krúp.

Pri takejto situácii je však najnebezpečnejšie to, že búrky budú statické a na malé územie môžu priniesť väčšie množstvo zrážok, čo môže vyvolať prívalové povodne.

Podobná situácia sa očakáva na našom území aj v nadchádzajúcich dňoch. Zajtra tak začne ďalšia séria intenzívnych búrok, pričom prvá vlna príde už v stredu ráno. Viac informácií o vývoji počas stredajšieho rána prinesieme vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd