PRVÉ INFO: Hurikán KIRK sa stáča na Európu a dorazí o pár dní

PRVÉ INFO: Hurikán KIRK sa stáča na Európu a dorazí o pár dní
Peter Minárik

Nad Atlantikom sa rozmáha hurikán KIRK, ktorý si to namieri na Európu a dorazí už o pár dní. Hurikán môže v nadchádzajúcich hodinách zosilnieť a bude sa približovať k pobrežiu Európy, kde dorazí v priebehu budúceho týždňa.

Len nedávno zanikol hurikán Helene, ktorý si v USA vyžiadal viac než 200 obetí, a už vznikol ďalší. Tentokrát ide o hurikán s menom KIRK, ktorý aktuálne naberá na sile a dosahuje až silu 4. kategórie s priemernou rýchlosťou vetra až okolo 230 km/h.

V nadchádzajúcich hodinách a dňoch by tento hurikán mohol dokonca ešte zosilnieť až na hurikán 5. kategórie, pričom sa začne presúvať smerom k Európe a dorazí najskôr na pobrežie Spojeného kráľovstva a Francúzska.

Hurikán KIRK síce bude pri svojom postupe smerom k Európe slabnúť, no aj tak môže na našom kontinente napáchať škody.

Hurikán KIRK zamieri k Európe

Tento hurikán sa aktuálne nachádza nad centrálnym Atlantikom, kde sa teplota mora pohybuje na úrovni okolo +29 °C, čo sú veľmi vysoké hodnoty pre vývoj hurikánov a tropických búrok. Tento hurikán postupuje smerom k severu a v priebehu nedele sa stočí smerom na severovýchod k Európe.

ďalšia trasa hurikánu
ďalšia trasa hurikánu, zdroj: NASA
 

Hurikán by mal minúť všetky ostrovy a svoju silu tak naplno prejaví len nad morom. Nemal by si tak vyžiadať žiadne materiálne škody.

V závere tohto týždňa sa hurikán dostane nad chladnejšie vody Atlantiku, kde začne slabnúť. Hurikán totiž na svoju silu potrebuje teplotu vody aspoň +26 °C. Začiatkom týždňa sa bude pohybovať k Európe nad vodami, ktoré majú od +16 do +20 °C, čo bude pôsobiť deštruktívne na tento hurikán.

Postupne tak hurikán zdegraduje na tropickú búrku a pravdepodobne tesne pred pobrežím Európy sa jeho sila zníži na post tropickú búrku. Napriek tomu čaká Európu nebezpečné počasie.

Nad Európu dorazí v stredu

Podľa aktuálnych predikcií by mali zvyšky hurikánu doraziť do Európy najskôr v stredu, prípadne vo štvrtok. Dnešné predikcie, ktoré sa však ešte môžu meniť naznačujú, že zvyšky hurikánu dorazia na pobrežie Francúzska a južného Anglicka.

 

Vietor by však mal byť stále veľmi silný. Podľa dnešných predpovedí, ktoré sa však ešte upresnia môže vietor dosahovať nad Európou rýchlosť až okolo 120 km/h, čo môže páchať materiálne škody, predovšetkým vo Francúzsku a v Anglicku.

Silnejší vietor zaznamená aj časť strednej Európy, no bližšie informácie o tom, v akej miere zvyšky hurikánu ovplyvnia počasie aj na Slovensku, budeme vedieť v priebehu víkendu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Zajtra
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Streda
Skoro jasno
19 °C / 9 °C
Dionýz
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd