PRVÉ INFO: Hrozí niečo, čo tu dlho nebolo. Teploty vyletia k +40 °C. Toto čaká Slovensko

PRVÉ INFO: Hrozí niečo, čo tu dlho nebolo. Teploty vyletia k +40 °C. Toto čaká Slovensko
Peter Minárik

Hrozí nám veľmi výrazná a mimoriadne extrémna vlna horúčav, ktorá by mala vytiahnuť teploty až k hranici +40 °C. U našich južných susedov však môže byť ešte o čosi teplejšie. Mimoriadne horúce počasie čaká aj Slovensko. Na čo všetko sa treba pripraviť?

Počas dnešného dňa nás čaká opäť mimoriadne teplé a horúce počasie. Teploty by sa mali šplhať k hranici +30 °C, ale v porovnaní s tým, čo nás čaká v priebehu budúceho týždňa, bude dnešné počasie ešte relatívne príjemné.

Predpovede počasia avizujú, že nás čaká jedna z najteplejších periód počasia v tomto lete. Teploty by mali prekročiť až hranicu +40 °C.

 
 

Nový týždeň začne s búrkami

Počas dnešného dňa začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý sa priamo nad našou oblasťou vlní.

Už včera sa vyskytli nad Nemeckom, Českom, Rakúskom a Poľskom pomerne výrazné búrky a dnes hrozia búrky aj u nás a to najskôr na severe krajiny v oblasti hôr a večer nie je vylúčený príchod slabnúceho búrkového systému aj nad naše územie, ktorý by priniesol búrky do severozápadných oblastí Slovenska.

Tento studený front by mal priniesť búrky na naše územie aj počas pondelka. Nad naším územím sa bude vlniť a na tomto fronte sa bude tvoriť ďalšia vlna búrok.

 

Koniec dnešného dňa a začiatok týždňa tak prinesú na naše územie vlnu búrok, ktoré by mohli byť ojedinele aj výraznejšie. Napriek tomu, že tieto búrky prinesie studený front, tak výraznejšie ochladenie nás nečaká, ba práve naopak. Studený front totiž bude teplotne málo výrazný a už v utorok k nám začne od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Teploty pôjdu až k +40 °C

Od utorka sa začne v celej našej oblasti veľmi výrazne otepľovať. Príliv teplého vzduchu bude taký intenzívny, že v našej oblasti vyženie teploty až k neuveriteľnej hranici +40 °C. A čo presne čaká naše územie?

Už v utorok budú pri slnečnom počasí stúpať teploty na našom území na +29 až +32 °C. V najteplejších oblastiach juhozápadného Slovenska sa môžu teploty dostať až ku +34 °C.

Prvým zaujímavým dňom v našej oblasti bude streda. Teploty na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou prekročia hranicu +35 °C a dostať by sa mohli až k úrovni +37 °C.

očakávané teploty na našom území počas stredy
očakávané teploty na našom území počas stredy, zdroj: Ventusky

V nasledujúcich dňoch bude naďalej horúco, no pripravte sa na to, že bude čoraz nepríjemnejšie. Vplyvom zatekania nielen teplého, ale aj vlhkého vzduchu sa očakáva, že na pocit nás čaká veľmi dusné počasie.

Teploty by na našom území mali vygradovať počas nasledujúceho víkendu, kedy numerické modelu avizujú v našej oblasti štyridsiatky.

v našej oblasti hrozia štyridsiatky
v našej oblasti hrozia štyridsiatky, zdroj: ECMWF

Tie sú vysoko pravdepodobné v susednom Maďarsku a na našom území sa predbežne dosiahnutie tejto magickej hranice neočakáva, no maximá okolo +38 °C by sme predsa len mali na našom území zaznamenávať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd