PRVÉ INFO: Do Talianska mieri ďalší MEDIKÁN. Prinesie aj 400 mm zrážok

PRVÉ INFO: Do Talianska mieri ďalší MEDIKÁN. Prinesie aj 400 mm zrážok
Veronika Salayová

Taliani si ešte ani nevydýchli po prechode prvého medikánu a už sa na nich valí ďalší, rovnako silný medikán, ktorý cez víkend prinesie extrémne množstvo zrážok.

Len pred týždňom udrel na juh Európy prvý medikán tohto roku, ktorý najviac zasiahol južné Francúzsko a Taliansko, kde spôsobil masívne povodne. Množstvo vody sa podpísalo aj pod početné zosuvy pôdy a prepady ciest, ktoré hlásilo najmä Taliansko. 

Situácia sa začala len nedávno upokojovať a meteorológovia už dnes varovali pred príchodom ďalšieho silného medikánu, ktorý udrie na Taliansko plnou silou už tento víkend. Výskyt dvoch medikánov takto krátko po sebe je zriedkavé, no teplota Stredozemného mora, ktorá je stále vysoko nadpriemerná, výrazne podporuje ich vznik. 

Medikán znova prinesie do Talianska silný vietor a množstvo zrážok. Celkové úhrny sa budú pohybovať až do 400 mm zrážok, pričom najhoršia situácia sa bude očakávať na Sardínii a na severozápadnom pobreží, najmä v Ligúrii, Piemonte a Toskánsku.

 

Množstvo očakávanej vody vzbudzuje veľmi vážne obavy u obyvateľov, keďže zrážky budú padať v rovnakých regiónoch ako pred týždňom, čiže pôda je tu dostatočne nasýtená. Hrozia preto okrem povodní aj početné zosuvy pôdy, ktoré môžu byť aj masívnejšie. Zrážky sa budú následne začiatkom budúceho týždňa presúvať smerom na juh k Sicílii.

Druhý medikán v poradí

Medikán je označenie pre stredomorský tropický cyklón nad Stredozemným morom. Medikány sú oveľa výraznejšie a silnejšie ako bežné cyklóny, a prinášajú veľmi silný vietor a intenzívne zrážky.

Aby medikán vznikol, tak je potrebné, aby bola teplota vody Stredozemného mora vysoká. No na rozdiel od hurikánov, ktoré sa tvoria nad vodou s teplotou +26 °C a vyššie, sú medikány schopné sa vyvinúť aj nad chladnejším morom. 

Dôležitý je však teplotný kontrast. Medikán často vzniká, ak nad Stredozemné more zatečie studený vzduch od severu. Tým vznikne výrazný teplotný kontrast a začne sa tvoriť oblačnosť, ktorá sa začne formovať do tzv. oka, ktoré vytvára stúpajúci teplejší vzduch. 

 

Medikány vznikajú čoraz častejšie, keďže teplota Stredozemného mora je čoraz teplejšia. Priemerne sa vytvorí jeden medikán za rok, no teraz pôjde už o druhý medikán v poradí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd