PRVÉ INFO: Chystajú sa veľmi intenzívne BÚRKY a HORÚČAVY. Toto nás čaká počas víkendu

Peter Minárik

Na naše územie sa počas nadchádzajúceho víkendu chystajú veľmi intenzívne búrky, ktoré budú nasledovať po vlne horúčav. Počasie bude v priebehu nadchádzajúceho víkendu stabilné, slnečné a veľmi teplé, no potom nás čaká prudké zhoršenie počasia.

Uplynulé tri dni sužovali naše územie jednotlivé vlny búrok, ktoré však počnúc dnešným dňom dočasne skončili. Od búrok si oddýchneme len necelé dva dni, no počasie dá niektorým ľuďom aj tak zabrať.

Víkend prinesie horúčavy

Počas nadchádzajúceho víkendu čaká naše územie horúce, no slnečné počasie. Búrky, ktoré sme zažívali v uplynulých dvoch dňoch prinášala na naše územie tlaková níž, ktorá sa nachádzala nad Balkánom a po jej okraji sa do našej oblasti dostával od juhozápadu veľmi teplý a vlhký vzduch, ktorý sa počas denných hodín labilizoval.

Práve v tomto labilnom vzduchu sa tvorili početné búrky, ktoré zasiahli viaceré regióny Slovenska. Teraz sa však situácia zmení.

 

Počas víkendu nás bude ovplyvňovať pre zmenu rozsiahla tlaková výš, ktorá zabezpečí spomínané teplé počasie. To sa zintenzívni počas nedele, kedy sa dostaneme na zadnú stranu tejto tlakovej výše a nad naše územie tak bude v plnej miere prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch z Afriky.

do našej oblasti sa od juhozápadu bude dostávať teplejší vzduch
do našej oblasti sa od juhozápadu bude dostávať teplejší vzduch, zdroj: SHMÚ

Vplyvom tohto teplého prúdenia čakajú naše územie mimoriadne vysoké teploty, ktoré sa budú šplhať až k hranici +35 °C.

V sobotu by pri slnečnom počasí mali teploty na našom území stúpať na +25 až +30 °C, no na západnom Slovensku bude ešte teplejšie a maximálne teploty sa vyšplhajú na +30 až +33 °C.

 

V priebehu nedele nás čaká opäť prevažne slnečné počasie, no k nášmu územiu sa bude blížiť studený front, ktorý pritlačí na prúdenie a pred týmto frontom k nám vyvrcholí príliv teplého vzduchu, ktorý vyženie teploty na našom území na +30 až +35 °C.

Víkend ukončia silné búrky

Po horúcej nedeli čaká naše územie výrazné zhoršenie počasia, ktoré na Slovensko príde v priebehu nedeľňajšieho večera a búrky, ktoré nás čakajú budú oveľa intenzívnejšie, aké sme zažívali v uplynulých dňoch.

Studený front začne cez našu oblasť postupovať už v nedeľu počas dňa, no najskôr čakajú búrky Česko, Rakúsko a Poľsko.

Zatiaľ čo my sa pri teplotách nad +30 °C budeme počas nedele potiť, tak od severozápadu sa začne približovať studený front a nás bude predovšetkým zaujímať vývoj búrkovej činnosti nad Moravou. Tu totiž začnú vznikať búrky, ktoré budú aj supercelárneho charakteru.

Tieto búrky sa postupne začnú na seba viazať a spoja sa do výrazného búrkového systému, ktorý začne postupovať cez Moravu. Línia búrok by vo večerných hodinách mala postupne doraziť až nad naše územie.

 

Predbežne sa očakáva príchod búrok v nedeľu pred západom Slnka. Búrky dorazia nad západné a severozápadné Slovensko, pričom budú sprevádzané prívalovými zrážkami a silnejším nárazovým vetrom.

Intenzívne búrky sa budú v noci z nedele na pondelok postupne presúvať cez celé naše územie a ďalšia vlna sa na studenom fronte bude tvoriť v pondelok počas dňa.

Víkend tak na naše územie prinesie veľmi horúce počasie, po ktorom prídu v nedeľu večer na naše územie intenzívne búrky. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd