PRVÉ INFO: Búrok bude viac a budú intenzívnejšie. Mieri k nám studený front

Peter Minárik

Pred nami je ešte intenzívnejšia vlna búrok, ktoré prinesie studený front. Zatiaľ čo doteraz sme na našom území zaznamenávali tzv. búrky z tepla, tak teraz sú pred nami frontálne búrky, ktoré môžu byť intenzívnejšie. Situácia sa však ešte môže zmeniť.

Za nami máme už desať búrlivých dní. Búrky na naše územie priniesli niekoľko komplikácii, pričom najväčšie komplikácie v súvislosti s búrkami sme na našom území zaznamenali vo štvrtok, kedy sa na juhu stredného Slovenska vyskytovali intenzívne búrky, ktoré boli stacionárne. Do oblasti Gemera priniesli viac ako 70 mm zrážok a obcou Gemer sa prehnala prívalová povodeň.

Búrky, ktoré na našom území zažívame sa tvoria vo vlhkom a teplom vzduchu. Túto vzduchovú hmotu do našej oblasti prináša oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa nachádza nad našou oblasťou. Počas dňa preto dochádza k postupnej labilizácii vzduchovej hmoty a v rámci orografie vzniká kopovitá oblačnosť a následné búrky.

Situácia sa však v najbližších dňoch mierne zmení. Cez našu oblasť totiž začne postupovať studený front, ktorý môže na naše územie priniesť v utorok silnejšie búrky.

 
 

V pondelok bude jasno a teplo

Začiatok nového týždňa by mal priniesť na Slovensko doteraz najlepšie počasie. Na viacerých miestach bude prevládať prevažne jasné až polojasné počasie, pričom bude teplo. Maximálne teploty sa na našom území dostanú na +24 až +29 °C, čo je najviac za uplynulé dni.

Búrok by malo byť zároveň najmenej. Popoludní sa bude vytvárať kopovitá oblačnosť, ale búrky hrozia len na severe krajiny.

V utorok príde studený front s výraznými búrkami

Zatiaľ čo naše územie čaká v pondelok pokojné počasie s ojedinelými orografickými búrkami, tak v strednej Európe začne počasie ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie intenzívnejšie búrky, ktoré neskôr hrozia aj u nás.

Počas pondelkového popoludnia sa nad Nemeckom, Poľskom a Českom budú formovať búrky, ktoré tentoraz môžu priniesť nebezpečnejšie sprievodné javy. Búrky by sa mali formovať do kompaktnejších búrkových systémov.

Počas utorka sa studený front dostane bližšie k nášmu územiu. Búrky sa začnú vytvárať nad Poľskom, centrálnym Českom, nad Rakúskom, Slovinskom a nad Chorvátskom. V tejto chvíli však presne nevieme, čo čaká naše územie.

 

Numerické modely totiž počítajú s dvoma variantami. Jedna je, že búrky sa tesne pred našimi hranicami rozpadnú, keďže studený front sa bude vo vysokom tlaku rozpadať a prakticky tak nestihne doraziť nad naše územie.

Vyššia pravdepodobnosť je však toho, že studený front by sa mal rozpadať priamo nad západným Slovenskom. Sformovaný búrkový systém, ktorý by mal siahať z Poľska, cez Moravu, východné Rakúsko až nad Chorvátsko sa v utorok popoludní dostane nad západné Slovenskom a okrem lejakov prinesie aj silnejší vietor.

Začiatok nového pracovného týždňa tak na naše územie prinesie studený front s búrkami, no nateraz ešte presne nevieme, ako to bude vyzerať. Vieme však, že búrlivé počasie rozhodne neskončí. Studený front totiž cez Slovensko neprejde a prinesie len rozpadajúce sa búrky, po ktorých sa obnoví aktuálny charakter počasia. Aj v ďalších dňoch preto hrozia početné búrky, ktoré sa budú nad Slovenskom vyskytovať každý deň. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd