PRVÉ INFO: Búrky udrú v piatok večer. Od západu budú INTENZÍVNE

PRVÉ INFO: Búrky udrú v piatok večer. Od západu budú INTENZÍVNE
Peter Minárik

Po horúcom piatku čaká naše územie ďalšie výrazné schladenie v podobe búrok, ktoré prídu na naše územie v závere pracovného týždňa. Vývoj toho, čo nás čaká, ešte nie je presne známy, no búrky sa celom určite na našom území ozvú a udrú silou.

Na našom území dnes prevláda príjemnejšie počasie. Môže za to prechodne spomalenie prílivu teplého vzduchu od juhozápadu. Vďaka tomu sa dnes maximálne teploty na Slovensku pohybujú pod hranicou +30 °C, no už zajtra nás čaká ďalší horúci deň.

Tropický záver týždňa

Počasie v piatok bude opäť pod vplyvom tlakovej výše, okolo ktorej k nám bude od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch. V dôsledku toho sa teploty na našom území znova dostanú na veľmi vysoké hodnoty. 

Počasie nebude slnečné a čaká nás premenlivá oblačnosť, no napriek tomu sa teploty na našom území vyšplhajú na +27 až +32 °C. V najteplejších oblastiach nášho územia však môžu teploty atakovať až hranicu +34 °C.

 

Pocitová teplota však bude ešte vyššia, a to v dôsledku prítomnosti vlhkého vzduchu. Na pocit nás čaká veľmi dusné počasie, ktoré rozhodne nebude príjemné. Lepiť sa na vás bude oblečenie a aj ochladzovanie tela bude náročnejšie.

Vytúžením tak budú až večerné, prípadne nočné búrky, ktoré sa očakávajú v našej oblasti a zasiahnu aj Slovensko.

Búrky prídu v piatok ku koncu dňa

Počasie v strednej Európe je pod vplyvom studeného frontu, ktorý sa nachádza v oblasti Česka, Rakúska a Nemecka a na tomto studenom fronte sa už teraz tvoria silné búrky. Tie sú najintenzívnejšie na úpätí Álp, kde meteorologická služba Estofex vydala varovanie až 3. stupňa.

 

Tento studený front sa dá do pohybu a v piatok večer začne prinášať búrky a zrážky aj na naše územie. Búrky by mohli byť aj silnejšie. Čo nás presne čaká? 

Treba poznamenať, že aktuálne panuje mimoriadne veľká neistota, čo sa týka načasovania príchodu búrok. Nad Českom a nad Rakúskom by sa mala sformovať línia veľmi intenzívnych búrok, ktorý by vo večerných hodinách mohla postúpiť aj nad naše územie.

Búrkový systém, ktorý sa vo večerných hodinách vytvorí západne od nás, bude prinášať silné búrky s vetrom, a práve ten bude mať najväčší potenciál páchať materiálne škody.

Numerický model ICON či slovenský Aladin odhadujú príchod búrok z Rakúska a z Moravy nad západné a severozápadné časti Slovenska už okolo 21:00 až 23:00 h. Detailnejšie numerické modely to však takto nevidia.

Tie očakávajú, že by búrky mohli nad naše územie doraziť až v sobotu ráno, prípadne počas popoludnia. Časová odchýlka je tak aktuálne až na úrovni okolo 12 hodín, čo je veľmi veľa.

Aj od presného načasovania bude závislá konečná sila a intenzita búrok. Zhoda však panuje v tom, že búrky na naše územie určite dorazia.

Aktuálne to vyzerá skôr na prvý variant, teda že búrky dorazia v piatok večer a v noci na sobotu. Ak by sa tak stalo, tak búrky prinesú od západu silný nárazový vietor. Ak by sa búrková situácia odsunula až nad sobotu, tak väčším rizikom budú prívalové zrážky a krúpy.

Každopádne búrky nás určite zasiahnu a studený front postúpi cez naše územie. Počas víkendu tak počítajte s ochladením, no stále bude teplo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Zajtra
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd