Prvé búrky sú už tu. Sú iné než tie v predošlých dňoch. Nebezpečné budú najmä v týchto okresoch

Prvé búrky sú už tu. Sú iné než tie v predošlých dňoch. Nebezpečné budú najmä v týchto okresoch
Dominik Cenkner

Na prvé stredajšie búrky sme dlho čakať nemuseli. Oproti tým z predošlých dní sú však v niečom iné. Upozorňujeme, že búrlivo bude niekoľko hodín, pričom nebezpečné búrky možno očakávať najmä v týchto oblastiach.

Slovensko zažíva jeden búrlivý deň za druhým. Ak si ani vy nepamätáte, kedy sme naposledy mali na našom území deň bez jediného blesku, tak vedzte, že sa tak stalo v pondelok 12. augusta.

Búrky v posledných dňoch spôsobujú množstvo škôd. Pod vodou po nich v pondelok zostali známe a obľúbené Bardejovské kúpele. V utorok pre zmenu udreli viac na strednom a neskôr na západnom Slovensku.

Okrem búrok tam vyčíňal aj downburst, ktorý vyvrátil množstvo stromov. Lokálne záplavy boli hlásené napr. z Banskej Bystrice či Nitry. Viac v článku >>>TU.

Prvé búrky sú už tu, sú však v niečom iné

Ani dnes, v stredu 21. augusta, sa bez búrok nezaobídeme. Prvé z nich sa sformovali okolo 10.00 h na Hornej Nitre a Považí.

Oproti tým z predchádzajúcich dní sú však v niečom iné. Dnes je totiž dôležitá synoptická situácia.

 

Počasie u nás dnes ovplyvňuje od západu na východ postupujúci studený front. Až za ním sa rozširuje od západu do našej oblasti okraj tlakovej výše, ktorý postupne prinesie pokojnejšie počasie.

Kým teda búrky v predchádzajúcich dňoch boli orografické, tie dnešné sú označované ako frontálne. V čom je rozdiel?

Orografické vs frontálne búrky

Orografické a frontálne búrky sú dva rozličné typy búrok, ktoré sa líšia podľa mechanizmu ich vzniku a vývoja. Orografické búrky, známe tiež ako terénne búrky, vznikajú, keď vlhký vzduch stúpa pozdĺž horských svahov. Tento vzostupný pohyb spôsobuje ochladzovanie vzduchu, čo vedie k kondenzácii a tvorbe búrkových oblakov.

Na druhej strane, frontálne búrky sú spojené s atmosférickými frontami, kde sa stretávajú dve vzduchové hmoty rôznych teplôt. Keď teplejší vzduch stúpa nad chladnejší vzduch, môže to viesť k vytvoreniu búrkových oblakov a následným búrkam. 

Orografické búrky sú často lokálne a môžu byť veľmi intenzívne, ale zvyčajne pokrývajú menšiu oblasť a majú kratšiu dobu trvania. Sú typické pre horské oblasti, kde terén urýchľuje vzostupný pohyb vzduchu.

Frontálne búrky, naopak, sú väčšinou rozsiahlejšie a môžu pokrývať veľké geografické oblasti a trvať dlhšie. Často spojené s prechodom studeného frontu, ktorý môže priniesť rozsiahle zrážky a ďalšie nebezpečné prejavy.

Na búrky pozor v týchto okresoch

V priebehu nadchádzajúcich hodín bude dochádzať k tvorbe výraznej búrkovej činnosti, ktorá bude naberať na intenzite. Na strednom Slovensku hrozia búrky predovšetkým lejakmi.

Najsilnejšie búrky dnešného dňa by mali zasiahnuť oblasť východného Slovenska. Tu je totiž ešte stále pomerne slnečno a teplo. Teploty by mohli stúpať nad hranicu +30 °C, v dôsledku čoho by tu mala byť vzduchová hmota najlabilnejšia.

Front tam preto dorazí do labilného prostredia a búrková činnosť začne vo veľkom naberať na sile. Sformovať by sa mohli aj výraznejšie búrkové bunky, ktoré môžu priniesť nebezpečné javy ako vietor, či krúpy.

 

V ktorých okresoch udrú búrky naplno nájdete >>>TU. Do pozornosti dávame aj náš iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu zrážok a búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd