Prvé búrky sú tu: Kde ich dnes môžeme očakávať?

Ema Bazhaykin

Piatok sa od ranných hodín nesie predovšetkým v duchu dažďov, ktoré priniesli vytúžené osvieženie na mnohé miesta nášho územia. Ako sa však očakávalo, v instabilnej vzduchovej hmote sa už začali vytvárať aj prvé búrky krátko popoludní.

Piatok priniesol nielen ochladenie, ale aj vytúžené zrážky na mnohé miesta Slovenska vďaka studenému frontu, ktorý prechádza naším územím. 

Na očakávané búrky, ktoré sa začali tvoriť v instabilnej vzduchovej hmote, sme si ale chvíľu počkali. Už krátko poobede však dorazili prvé búrky zo západu. Tie teraz mieria ďalej na východ.

Búrky prichádzajú od západu

Zatiaľ čo na strednom Slovensku od juhu až po sever od rána úraduje lejak, zo západu k nám začali postupovať búrky.

Krátko po 13:00 h dnes dorazili prvé búrky od západu do okolia Kútov, Veľkých Levárov a Senice. 

 

Od popoludnia tu detektory bleskov zaznamenali okolo 100 bleskových výbojov. Búrková línia pokračuje ďalej na východ, samostatné búrky sa však čoskoro môžu tvoriť aj v horských oblastiach stredného Slovenska. 

Kde dnes búrky môžeme ešte očakávať?

Očakávame, že búrky sa dnes budú nad našim územím tvoriť až do večerných hodín, a to spočiatku od západného až po stredné Slovensko. Búrky by sa mali vyskytovať aj v horských oblastiach stredného Slovenska.

Dnešné búrky by mali byť nebezpečné predovšetkým zrážkami. Niektoré búrkové bunky totiž môžu byť oveľa viac statickejšie a hrozí, že prinesú vysoký úhrn zrážok.

 

Pri intenzívnych lokálnych búrkach by mohlo spadnúť do 30 mm zrážok. Rovnako prechodne počas búrok zosilnie aj vietor, a to najmä v horských oblastiach.

Pre viac informácií o búrkach sledujte náš iRadar>>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd