Prvé búrky sú tu a medzičasom sa nad Chorvátskom formuje búrkový systém, ktorý nás čaká

Prvé búrky sú tu a medzičasom sa nad Chorvátskom formuje búrkový systém, ktorý nás čaká
Peter Minárik

Po ranných búrkach sú na našom území prvé popoludňajšie búrky, ktoré sa vyskytujú na západe. Medzičasom však dochádza nad Chorvátskom ku explozívnemu nárastu búrkovej činnosti a formovaniu búrkového systému.

Tak ako sme pred pár hodinami informovali, tak sa predpoveď začína napĺňať. Nad západné Slovensko aktuálne postupujú prvé búrky, ktorými si numerické modely neboli isté, ale už sú tu. Medzičasom pozorujeme juhozápadne od Slovensko nad Slovinskom a Chorvátskom tvorbu búrkového systému, ktorý nás zasiahne večer. Stále je však otázna jeho intenzita.

Búrky na západe prinášajú krúpy

Búrku máme aj na severovýchode v oblasti Starej Ľubovne, no ide orografickú búrku z tepla. Tá je nebezpečná tým, že je stacionárna a prináša intenzívne zrážky, ktoré môžu spôsobiť lokálne zatopenie.

búrka na severovýchode
búrka na severovýchode
 

Ďalšia búrka je na juhozápade, kde podľa radaru je skôr vysoká pravdepodobnosť výskytu krúp. Pravdepodobnosť krúp je až okolo 90 %.

Aktuálne predstavuje nebezpečenstvo predovšetkým búrka na severovýchode, ktorá stojí v okolí Podolínca. Priniesť môže výdatné zrážky.

Formuje sa búrkový systém

Medzičasom ako pozorujeme prvé popoludňajšie búrky u nás sa nad Slovinskom a Chorvátskom formuje výrazný búrkový systém. Jednotlivé búrkové bunky sa na seba viažu a v nadchádzajúcich desiatkach minút vytvoria kompaktnejší búrkový systém.

nad Chorvátskom sa formuje búrkový systém
nad Chorvátskom sa formuje búrkový systém
 

Ten bude postupovať smerom nad Maďarsko a východné Rakúsko a vo večerných hodinách by mal doraziť aj ku nám.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd